Rață sau iepure? Iluzia optică veche de 100 de ani care îți poate spune cât de creativ ești

Creativitatea este un proces mental și social care implică generarea unor idei sau concepte noi. Sau, modul în care mintea creează asocieri între idei sau concepte existente și creează ceva nou.

Este multidimensională, necesară și manifestată în multiple domenii, iar oamenii au fost tot timpul interesați de această abilitate care creează progres și evoluție, sau înfumusețează lumea prin creație artistică.

Tocmai de aceea, testarea creativității și acceptarea unor multipe puncte de vedere asupra realității  este o miză constantă, iar imaginea „rață-iepure” a provocat o adevărată furtună de reacții pe rețelele sociale după ce a fost distribuită online, scrie The Independent.  

La mai bine de 100 de ani după ce a fost schițat pentru prima dată, desenul a stârnit o reacții în valuri, pentru că unele persoane care o privesc văd un iepure, iar alții o rață. Foarte puțin văd aproape simultan ambele simboluri.

Citește și Până la ce vârstă poți rămâne însărcinată

Potrivit The Independent, ceea ce vezi (și cât de repede vezi) ar putea indica cât de rapid funcționează creierul tău și cât de creativ ești.

image

Iluzia optică Rață-Iepure testează calitatea perceției și creativitatea. Foto: The Independent. 

Desenul rață-iepure a fost folosit pentru prima dată de psihologul american Joseph Jastrow în 1899 pentru a sublinia că percepția nu este doar ceea ce se vede, ci rezultă și ca urmare a unei activități mentale complexe.

Cercetarea psihologului Jastrow s-a bazat pe cât de repede se poate vedea cel de-al doilea animal și cât de repede și-ar putea schimba participanții percepția asupra desenului.

Cu cât poți face acest lucru mai repede, cu atât creierul tău funcționează mai repede și cu atât ești mai creativ, sugerează cercetarea.

În diferite perioade ale anului, rezultatul testului par să se schimbe. În octombrie, oamenii văd mai degrabă prima data o rață, iar în perioada Paștelui, este mai probabil să vadă întîi iepurele.

Citește și Dieta prințesei Kate Middleton este sănătoasă și ușor de ținut