Iată 3 reguli de respectat când prepari masa copiilor

Princiipiile unei alimentații corecte pentru copii par simple: fructe și legume zilnic, carne slaba, fară dulciuri din comerț și fară mezeluri și fară semipreparate. Dar chiar și așa, în dieta celor mici pot apărea carente. Iată câteva aspecte la care trebuie să fii atent daca vrei că masa celor mici să fie și gustoasa și sănătoasă.

image

Obiceiurile alimentare se învață în familie. Foto: Shutterstock

Nu înlocui laptele cu suc!

Sucul natural preparat acasă este plin de vitamine. Ai grija însă la cantitate! Mulți copii suferă de carentă de calciu, scrie MedPagesToday.  Cauza principala este consumul prea mare de sucuri în detrimentul celui de lapte. De aceea, include cât mai multe lactate în meniu. Nu-i plac? Da-i laptele cu puțină cacao sau „ascunde-l”  în orez cu lapte sau în gris cu lapte. Daca iarutul simplu nu i se pare destul de gustos, atunci amesteca-l cu fructe, pune smanatana în supe și strecoară brânză în toate sandvișurile pe care i le dai la pachet. Ține cont și de faptul că alte surse de calciu pot fi cerealele fortificate, pe care copii le adora la micul dejun, brânză tofu, dar și smochinele, broccoli, spanacul și somonul.

Asigură-i „grăsimi bune”

Nu greșești atunci când nu îi dai copilului mâncare grasa. Dar exista și anumite grăsimi ”bune” fară de care sănătatea celor mici, că și sănătatea adulților, poatea avea de suferit. Este vorba despre grăsimile care facă parte din categoria acizilor grași, respective Omega-3, prezente în peste și în uleiul de peste și în multe semințe.  De asemenea, trebuie să ai grija la aprotul de vitamina E. De exemplu, produsele degresate sunt sărace în vitamina E, care acționează că antioxidant și întărește sistemul imunitar. Alege lactate integrale, cereale fortificate cu vitamina E și folosește uleiuri vegetale. Alte surse de grăsimi bune, bogate în vitamina E sunt nucile, migdalele, semințele de dovleac și de susan și pestele.

Ai grija la aportul de fibre

Fibrele sunt esențiale deoarece favorizează tranzitul intestinal. Desi cantitatea zilnica recomandata pentru copiii de 1-6 ani este de 19-25 grame, în realitate, consumul zilnic este mult mai mic. De aceea, trebuie să respecți „regula celor cinci”: aduna vârstă copilului cu cinci și vă rezulta cantitatea minima de fibre pe care ar trebui să o consume zilnic. De exemplu, la patru ani, trebuie să consume cel puțin noua grame de fibre pe zi (adică doua felii de pâine integrala, sau o jumătate de cana de orez brun, fiert). Alte surse de fibre sunt fructele (pere, portocale, fructe de pădure); cerealele integrale, nucile, lintea, paștele, fasolea verde, cartofii dulci.

Citește și Sinuzita: când se poate agrava și ce riscăm dacă o lăsăm netratată