Iată ce avantaje uimitoare au copiii care înoată!

Când înoată sau se joacă în apă, copiii se bucură de efectele benefice ale mişcării şi socializează. Află cât de mult îi ajută înotul, având în vedere stilul de viață sedentar și fascinația larg răspândită a copiilor pentru gadgeturile din zilele noastre!

image

Înotul îi ajută pe copii să aibă mai multă încredere în ei. Foto: Shutterstock

Lipsa exercițiilor fizice îi face pe copii să aibă o postură necorespunzătoare, dar şi o rezistență și o flexibilitate corporale reduse, care trezesc îngrijorări părinţilor. Pentru toate acestea, înotul, cu toate măsurile de siguranță adecvate, este o soluţie. Efectele benefice ale înotului pentru copii îl fac unul dintre cele mai bune moduri de a face mişcare la vârste fragede. Mai mult, este o abilitate foarte valoroasă pe care copilul ar fi bine s-o deprindă.

Înotul este o modalitate excelentă de a crea o legătură frumoasă cu alţi copii. Va învăţa mai repede să înoate alături de copii de vârsta de lui şi prin joc, alături de un instructor. Această activitate îl poate transforma dintr-un timid sau temător de apă într-o persoană încrezătoare. Totuşi, nu trebuie uitate nici măsurile de siguranţă. Fie că este vorba de o piscină privată sau de una publică, asigurarea siguranței în timpul înotului are o importanță mare. Casca de înot, ochelarii de protecție pentru apă, costumele de baie și alte accesorii nu numai că îi dau celui mic starea de bine care anunţă o scurtă perioadă de bălăceală, dar contribuie și la siguranța lui.

Vezi şi: Moartea subită la adulţi: care este cauza principală

Atuuri faţă de alte sporturi

Unul dintre cele mai mari avantaje ale înotului este că le permite copiilor să fie aventuroși în mod natural și să se distreze. Copiii tind să facă mişcare în apă o perioadă mai lungă de timp decât dacă ar face alte sporturi. De asemenea, înotul este mai puțin solicitant pentru corp în comparație cu alt sport. Un beneficiu fizic major este acela că declanșează eliberarea de endorfine. Cunoscute sub numele de „hormonii fericirii‟, endorfinele ridică moralul, de aceea înotul este o formă de mişcare eficientă atât pentru minte, cât și pentru corp. Îmbunătățește şi capacitatea cardiovasculară în timp ce crește forța musculară, oferind o alternativă bună la activitățile cu impact mai mare, ca baschetul sau ridicarea greutăților. Potrivit studiilor, datorită înotului, copiii își dezvoltă conexiunea dintre minte şi corp. Acest lucru, la rândul său, îi ajută pe copii să-și îmbunătățească semnificativ dezvoltarea creierului și inteligența. Datorită stimulării simțurilor copiilor mici, înotul în mod regulat îmbunătățește dezvoltarea mentală și emoțională.

Citeşte şi: Iată gestul simplu pe care ar trebui să-l faci de 3 ori pe zi!

Alungă temerile şi creşte stima de sine

Când învață înotul pentru prima dată, mulți copii par să se teamă de apă. Cu toate acestea, atunci când depășesc această frică de înot, copiii beneficiază de dezvoltarea încrederii și stimei de sine. Și această încredere poate deveni foarte utilă pentru ei în situații sociale când intră în discuţii cu semenii. Copiii dezvoltă, de asemenea, o atitudine pozitivă față de activitatea fizică prin îmbunătățirea stimei de sine.

Îmbunătăţeşte sănătatea inimii

Pentru copii, înotul este un sport care îi poate ajuta în mai multe moduri. Dacă au probleme cu greutatea corporală, le dă ocazia să piardă mai multe kilograme şi chiar să-şi menţină greutatea optimă. Le creşte forţa musculară şi tonusul, le îmbunătăţeşte sănătatea inimii, le conferă flexibilitate şi o mai bună hidratare a pielii. Este important pentru copii să înveţe să înoate cât mai devreme posibil şi pentru simplul fapt că această abilitate le poate salva viaţa în viitor, în situaţia unei căderi accidentale în apă adâncă. Părinţii pot începe cu o şedinţă de acomodare pentru a le stimula apetitul, apoi să continue dacă îşi doreşte şi copilul. Odată ce acesta se simte confortabil în apă, va deveni dornic să-și stabilească ținte și să-și îmbunătățească proprii timpi. Acest proces va merge mult în formarea adulților automotivați și performanti. Pe lângă stăpânirea mișcărilor de înot, poate participa la jocuri de apă care fac din piscină un loc grozav pentru activitățile de grup.

Info

- Înotul oferă o mobilitate cu 30% mai mare decât alte sporturi, fără a tensiona articulaţiile.

- Este un tip de mişcare care ajută la prevenirea şi controlul diabetului juvenil.

Sfatul specialistului

Anca Grecu, Doctor în Educaţie Fizică şi Sport, manager club de înot

Hidroterapia sau terapia prin apă este benefică pentru toţi copiii, inclusiv pentru cei cu dizabilităţi. Temperatura apei este un factor care le relaxează musculatura şi le permite să facă mişcări cu o amplitudine mai mare decât în afara apei. Programele de educaţie acvatică se bazează pe lejeritatea mişcărilor în apă. Prin stimularea achiziţiilor motorii acvatice, se pun bazele achiziţiilor motorii şi în plan terestru. Exerciţiile pe care copiii le execută în apă le întăresc aparatul cardio-respirator, care se traduce prin creşterea capacităţii lor de efort.