Greşeli de evitat când speli rufe. Îţi strică şi hainele, şi maşina de spălat!

image

Nu ne putem imagina viaţa fără maşina de spălat. Este bine să ştim însă cum să o folosim corect pentru a nu se strica hainele şi nici maşina.

Ştiai că umplerea maşinii cu prea multe rufe şi adăugarea de prea mult detergent se numără printre greşelile pe care le faci şi tu.

Ce nu ar trebui să spălăm la maşină

Ştii cât de curată iese încălţămintea la maşina de spălat, dar ştiai că dacă faci acest lucru prea des, maşina are de suferit. Aflăm de pe infocons.ro ce nu ar trebui să punem în maşina de spălat:

Încălțăminte – Adidașii, sandalele, pantofii sau papucii, deoarece pot fi deteriorate în urma spălării în mașină. În plus, aparatul electrocasnic s-ar putea strica.

Țesături inflamabile – De exemplu: pantalonii stropiți cu diluant de vopsea sau o cârpă unsuroasă care a fost folosită pentru curățarea unui motor. Este recomandat ca acestea să fie uscate în aer liber. Iar apoi, manual, trebuie îndepărtate petele de ulei cu apă și detergent.

Haine murdare cu păr de animale – Părul poate înfunda scurgerea mașinii de spălat. Curăță mai întâi hainele cu o rolă pentru scame.

Pături sau perne din spumă cu memorie – Mașinile de spălat casnice obișnuite nu sunt concepute să facă față acestor încărcături mari și s-ar putea defecta.

Articole vestimentare rezistente la apă – În timpul ciclului de centrifugare, s-ar putea crea un dezechilibru care va cauza vibrații excesive.

Haine cu atașamente metalic – De exemplu: sutienele, cataramele sau nasturii metalici. Acestea pot deteriora mașina de spălat.

Foloseşti prea mult detergent

Pentru că sunt concentraţi, detergenţii de rufe nu ar trebui să fie adăugaţi în exces. Dacă pui mai mult detergent decât este cazul, vor avea de suferit şi mediul înconjurător, dar şi hainele şi pofrofelul tău!

“Folosește strict doza recomandată, care este de obicei de 12 grame pentru o încărcătură normală. Folosește dublul pentru încărcături mari sau haine foarte murdare, dar nu estima cantitatea din ochi. Ignoră liniile slabe de pe recipientul de detergent și folosește un pahar mic pentru a măsura și turna cantitatea corectă de detergent în compartimentul mașinii de spălat.

Nu folosi indicatorul de nivel de detergent al mașinii de spălat, deoarece reprezintă cantitatea maximă de detergent pe care mașina o poate manipula.

Dacă vorbim despre balsamul de rufe, specialiștii ne recomandă să evităm utilizarea acestuia. Balsamul de rufe funcționează prin depunerea unui strat de compuși chimici încărcați electric pe țesături. Acest strat face ca fibrele textile să se umfle, astfel încât țesătura să fie mai moale și mai plăcută la atingere. Există și unele dezavantaje asociate cu utilizarea balsamului de rufe: poate reduce rezistența la foc a pijamalelor pentru copii, iar reziduurile acumulate în mașină pot favoriza dezvoltarea mucegaiului”, informează infocons.ro.

Nu umple maşina cu vârf

Eşti tentat să speli cât mai multe rufe? Află că acest lucru împiedică circulația apei între țesături în timpul spălării. Dacă acest obicei se repetă prea des, maşina şi hainele se vor deteriora mai repede decât este cazul.

Vezi şi: De ce e bine să cureţi patul cu bicarbonat de sodiu. Cum se procedează