Cum să îți scrii CV-ul pentru a-ți crește șansele de angajare
Dacă reuşeşti să îţi impresionezi angajatorii prin intermediul CV-ului ai șanse mai mari de a obține postul vizat.
Este important să folosești un corp de literă (font) clasic, curat, cum ar fi Arial sau Times New Roman, cu dimnesiunea între 10 și 12 puncte. Selectarea unui font clar și ușor de citit te poate ajuta să faci un CV clar și estetic. Foto: Shutterstock
Un CV eficient este ușor de citit, rezumă realizările și abilitățile tale și evidențiază experiența relevantă în domeniul în care vrei să profesezi. Cu un astfel de CV impresionezi potențialii angajatori, de aceea este bine să ții cont de unele sfaturi!
Caută cuvinte-cheie în anunțul de angajare
Citește cu atenție anunțurile de angajare care te interesează. Studiază fiecare fișă a postului pentru cuvinte-cheie care arată ceea ce caută angajatorul la un candidat ideal. Include acele cuvinte în CV-ul tău, mai ales la rubricile legate de cerințele postului și calificările necesare.
Dacă ai abilitățile pe care angajatorii le caută, adăugă-le neaparat în secțiunile din CV destinate capitolelor „experiență” și „abilități”.
Fă o mică cercetare
Când scrii CV-ul, poți studia exemple ale unor alte curriculum vitae din industria ta, pentru inspirație și cele mai bune practici. Exemplele te ajută să vezi ce poate fi considerat de calitate pentru angajatori, pentru profilul postului pe care îl cauți. Deși există multe modalități în care poți prezenta experiența ta profesională, alege să utilizezi template-uri (şabloane) care să nu se abată de la aceste 3 principii: simplitate (angajatorii au timp limitat, deci lizibilitatea este esențială), concizie (fiecare secțiune de CV trebuie să fie scurtă și la obiect, inclusiv rezumatul și descrierea experienței. Includerea celor mai importante și relevante informații ajută angajatorii să înțeeagă rapid aptitudinile tale pentru rolul propus) şi numerele (mai ales în vânzări contează să spui că ai crescut vânzările cu un procent de 50%).
Vezi și: Ce categorii de persoane au risc de a face astm profesional
Doar informații relevante
Deși este posibil să ai o experiență vastă de muncă sau o educație extinsă, este important să păstrezi CV-ul cât mai succint posibil, dar fără a omite informații cheie. Dacă include informații vechi sau irelevante, cum ar fi locuri de muncă deținute cu mai mult de 10 ani în urmă sau diplome și realizări minore, poate distrage atenția de la informațiile cheie.
Vei include doar experiența de muncă, realizările, educația și abilitățile cele mai relevante pentru angajator. Acest lucru poate însemna crearea unui CV mai degrabă funcțional decât cronologic, concentrându-se pe modul în care rolurile anterioare ți-au oferit abilitățile și experiența necesare pentru rolul pe care îl dorești.
Folosește un limbaj activ
De exemplu, este posibil să scrii: „Ca angajat la compania X, am derulat mai multe proiecte în care am coordonat echipe complexe și am ajutat fiecare membru al echipei cu diverse sarcini asociate fiecărui proiect”. Poți rescrie în felul următor: „Am condus 10 proiecte bazate pe contribuțai unor echipe complexe și am ajutat 5 membri ai echipei să îndeplinească cerințele proiectului.” Versiunea revizuită comunică aceleași idei despre realizările tale, incluzând în același timp un limbaj mai activ și cuantificând rezultatele.
Evidențiază realizările importante
În loc să enumeri îndatoririle postului în secțiunea de experiență, selectează primele 3 sau 4 realizări pentru fiecare rol pe care l-ai ocupat anterior. Acolo unde este posibil, include numere care măsoară succesul pentru acel obiectiv sau realizare.
De asemenea, poți lua în considerare includerea unei secțiuni separate „Realizări” sau „Abilități” pentru a evidenția realizările relevante din educația, cariera, munca de voluntariat sau alte experiențe.
Jonglează cu rubricile
Dacă nu ai experiență, deoarece de abia ai absolvit facultatea și nu ai avut încă un loc de muncă, poți înlocui secțiunea de experiență cu realizări academice, cursuri exracuriculare și stagii.
Fă corecturi
Înainte de a trimite CV-ul, fă mai multe runde de corecturi pentru a te asigura că nu există greșeli de ortografie sau de gramatică. Este util să le ceri prietenilor sau colegilor de încredere să-l citească.
Realizează mai multe versiuni
Pentru roluri diferite, aplică cu CV-uri diferite. Pregătește mai multe versiuni în care, în funcție de rolul oferit prin anunțul de anagajare să plusezi în direcția dorită de angajator. Astfel de CV-uri „personalizate” îți servesc mai bine la demonstrarea calificărilor în funcție de poziția pe care vrei să o obții.