Cum poți repara o mâncare în care ai „scăpat” prea multă sare?

Iată care sunt modalitățile de a salva un fel de mâncare prea sărat, potrivit publicației Martha Stewart.

Ni s-a întâmplat tuturor, fie am uitat că am sărat deja un fel de mâncare și am adăugat iar sare, fie pur si simplu am scăpat prea multă sare încă de la început, oricum, rezultatul este același: supa, tocana, carnea, garnitura sau sosul sunt acum prea sărate.

Consum de sare FOTO Shutterstock

Prea multă sare afectează sănătatea, dar și gustul mâncării. Foto: Shutterstock

 Așadar, cum poți repara o astfel de întâmplare nefericită, astfel încât să poți servi mâncarea respectivă la cină?

Iată patru modalități de a readuce echilibrul mâncării și cele mai bune sfaturi pentru a te ajuta să condimentezi alimentele în mod corespunzător, de fiecare dată.

Așadar, iată cum să repari un fel de mâncare prea sărat

Adăugă un ingredient acid

Nu va reduce nivelul de sodiu al preparatului, dar adăugarea unui ingredient acid, cum ar fi sucul de lămâie, oțetul sau chiar un produs din roșii, poate neutraliza salinitatea unui fel de mâncare.

 Începe cu o linguriță, amestecă bine pentru a combina noul ingredient cu restul mâncării și verifică gustul rezultat înainte de a mai adăuga.

Încearcă să alegei un element acid care se va amesteca și se va potrivi bine cu profilul de aromă al felului de mâncare preparate, de exemplu, pentru pește se folosește suc de lămâie, nu oțet balsamic.

Când ai îndoieli, utilizează un acid cu gust neutru, cum ar fi oțetul de orez sau oțetul de vin alb; acestea sunt compatibile cu o mulțime de feluri de mâncare diferite.

Adaugă un îndulcitor

În mod similar, încercați să adăugați o notă de dulceață pentru a contracara un sos prea sarat.

Zahărul brun sau siropul de arțar vor adăuga o aromă distinctă de caramel mâncării, care ar putea funcționa bine pentru a atenua gustul sărat. Dacă se dorește o dulceață mai neutră, folosește zahăr granulat.

Adăugă lactate

Un produs lactat cremos va păcăli gustul și va salva mâncărurile prea sărate. Smântâna groasă sau o bucată de unt sunt soluții bune pentru un fel de mâncare care trebuie să fiarbă puțin mai mult.

Adăugă smântână sau un baton de cremă de brânză ori de unt  la sfârșitul preparării, și închide sursa de căldură pentru a preveni fierberea lor.

Diluează mâncarea

Adaugă apă sau ingrediete pentru sos în plus, la felul de mâncare în care ai scăpat sareși poți sala în acest fel îngreaga oală de mâncare. De exemplu, poți adauga sos de roșii, sau apă, sau mai multe legume, mai multe paste, mai multă carne, orice ajută la diminuarea cantității per porție. Astfel, vei purmări să crești cantitatea totală de mâncare și va scădea cantitatea de sare per porție.  

În loc să maschezi doar sarea, ca în trucurile expuse mai sus, vei reduce de fapt sodiul per porție de mâncare, așa că este o cale bună de urmat și dacă ai probleme legate de dietă.

Trucul cu cartofii

Printre gospodine circula vorba că, dacă arunci un cartof crud, decojit și tăiat cubulețe într-o oală cu supă sau tocană fierbinte, acesta va absorbi o parte din sare pe măsură ce se gătește. Deși există un anumit merit al cartofilor pentru acest efect, este totuși riscat să te bazezi doar pe acest lucru. Tată de ce! În realitate, cartoful va absorbi lichid pentru că este plin de amidon, dar va avea și un efect foarte subtil asupra nivelului final de sare al preparatului.

Nu este rău să încerci această metodă dacă ai un cartof în plus la îndemână. Reține că este mai probabil ca apa suplimentară pe care va trebui să o adăugi după ce cartoful absoarbe o parte din lichid, este cea care o sa te ajute mai mult decât cantitatea de sare absorbită de cartoful  în sine.

Asezonează în etape

În școalile culinare, bucătarii în formare sunt învățați să condimenteze în etape pentru a spori fiecare strat de aromă pe care îl construiesc. De exemplu, dacă vei căli ceapă pentru o supă sau un sos, adăugă câteva vârfuri mici de sare înainte de a trece la pasul următor.

Fii conștient de sodiul ascuns

La magazin, alege produse care anunță că au un conținut mai scăzut de sodiu. Bulionul, fasolea și produsele din roșii pot conține o mulțime de sare, ceea ce va însemna că veți avea mai puțin control asupra gustului.

Gustă pe măsură ce gătești

Ch iar dacă nu îți place să faci acest lucru, este înțelept să guști din mâncare în timp ce gătești! Dacă urmezi sfaturile de mai sus și asezonezi  în straturi, vei putea să reglezi mai bine gustul preparatului final.

Alege un tip de sare și folosește-o constant

Există tot felul de sortimente de are, care variază în dimensiune, și arome.

Deoarece sarea de mare este densă, este de două ori mai sărată decât sarea grunjoasă. Mulți bucătari profesioniști caută sarea cristale atunci când gătesc - fulgii mai grosieri sunt mai ușor de prins și se dizolvă rapid.