Ce să mănânci ca să previi accidentul vascular cerebral

1 alimente avc jpg jpeg

Există alimente care oferă protecţie în faţa accidentului vascular cerebral (AVC). Studiile au arătat că o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale poate reduce cu până la 30% riscul de a suferi un AVC.

Legumele şi fructele proaspete sunt baza alimentaţiei sănătoase dacă vrei să eviţi numeroase probleme de sănătate, printre care accidentul vascular cerebral. Acestea conţin antioxidanţi (care previn daunele la nivelul arterelor), potasiu (ţine sub control tensiunea), fibre (scad colesterolul „rău”) şi folaţi (au efect protector contra atacului vascular), prezenţi mai ales în vegetalele cu frunze verzi.

Fasolea

Consumă cât mai des alimente care conţin acid folic (vitamina B9), cum ar fi fasolea, lintea şi spanacul. O alimentaţie bogată în această vitamină reduce cu 20% riscul de producere a unui accident vascular cerebral, potrivit unui studiu derulat pe o perioadă de 20 de ani.

Bananele 

Aceste fructe sunt o sursă importantă de potasiu, mineral cu efect protector contra atacului cerebral. Specialiştii spun că un regim sărac în potasiu (mai puţin de 1,5 g pe zi) creşte cu 28% riscul de atac vascular. Alte alimente care conţin potasiu sunt: laptele, cerealele integrale, cartofii, stafidele şi ciupercile.

Laptele

Dacă ai hipertensiune, consumă des lapte (cu cât mai puţină grăsime). Acesta conţine potasiu, magneziu şi calciu, substanţe care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Persoanele care consumă zilnic 200 ml de lapte îşi reduc riscul de a suferi un atac cerebral, arată studiile.

Peştele gras

Tonul, macroul şi somonul conţin acizi graşi Omega-3, care îmbunătăţesc circulaţia sangvină, combat inflamaţia la nivelul arterelor şi formarea cheagurilor. O cercetare efectuată de specialiştii de la Şcoala de Medicină Harvard, pe o perioadă de 12 ani, la care au participat 5.000 de adulţi cu vârsta medie de 65 de ani, a arătat că un consum de peşte de 4 ori pe săptămână reduce riscul cardiovascular cu 27%.

INFO

60% dintre persoanele care au avut un AVC hemoragic au carenţă de vitamina C, potrivit unui studiu recent.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Regimurile hiposodate sunt utile în cazul accidentelor cerebrale hemoragice cauzate de hipertensiune. Evitarea adaosurilor de sare, a murăturilor, măslinelor, mezelurilor şi conservelor reprezintă măsura uzuală de reducere a sării din alimentaţie. Pentru prevenţia şi după accidentul vascular ischemic, este importantă alimentaţia săracă în grăsimi saturate şi trans. Reducerea acestor grăsimi se poate face prin selectarea versiunilor degresate sau slabe ale brânzeturilor şi altor produse lactate şi a cărnii, şi prin evitarea grăsimilor industriale prezente în numeroase produse fast-food, patiserii, prăjituri de cofetărie şi dulciuri rafinate. Meniurile cu efecte protectoare în accidentul vascular ischemic şi alte boli cauzate de ateroscleroză conţin, cel mai adesea, o diversitate de fructe şi legume. Hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea şi dislipidemiile sunt factori majori de risc ai accidentului vascular, de aceea o nutriţie potrivită pentru aceste afecţiuni va reduce şi riscul unui AVC.

Măsuri cu efect benefic

  • Consumă alimente cu un conţinut de grăsime mai mic de 3 g/100 g.
  • Îndepărtează pielea de pe pui.
  • Consumă cel mult 4 gălbenuşuri pe săptămână.
  • Alege lactatele degresate.
  • Mănâncă zilnic 5 porţii de legume şi fructe.
  • Evită consumul de organe (ficat, rinichi), întrucât sunt bogate în colesterol.
  • Limitează consumul de carne roşie la cel mult 4 porţii pe săptămână.
  • Evită cărnurile afumate şi procesate (mezelurile). Acestea au multă sare şi, în plus, conservanţii conţinuţi (precum nitritul de sodiu) favorizează rigidizarea arterelor.