Ce poţi face pentru a depăşi singurătatea. Sfaturi care te vor ajuta

Singurătatea este o experiență umană normală cu care mulți oameni se luptă la un moment dat în viață. Dacă este o senzație copleşitoare pentru tine, află că există moduri prin care o poți depăşi lucrând la modul în care percepi realitatea, dar și creându-ți rutine și obiceiuri noi de viață.

image

Un câine te face să ieşi zilnic din casă şi te poate face să socializezi mai mult cu oamenii. Foto: Shutterstock

A te simți singur este o experiență reală chiar și astăzi, când rețelele sociale și noile tehnologii îi fac pe oameni să fie mai conectați ca niciodată. Dacă așa te simți, nu este nimic în neregulă, atâta vreme cât îți menții echilibrul emoțional și faci toți pașii necesari pentru a schimba situația.

Sentimentul de singurătate poate fi perceput diferit de fiecare dintre noi. În timp ce unora le lipsește prezența fizică a unor oameni cu care să-și petreacă timpul, pentru alții singurătatea înseamnă lipsa conexiunii, adică a unei legături de înțelegere reciprocă, ajutor și respect, cu persoane față de care pot manifesta atașament.  

Prentru primii, adoptarea unor rutine care să le umple timpul poate fi benefică. Potrivit revistei „Healthline”, sunetul muzicii preferate poate ajuta, făcând singurătatea să devină mai puțin copleșitoare. Muzica stimulează în mod pozitiv starea de spirit și aduce motivație, deci este indicată o selecție cu melodiile preferate, pe care să le asculți atunci când simţi nevoia. Din aceeași categorie fac parte și cărțile, filmele și emisiunile TV. Ele alungă tăcerea din casă și te mențin conectat la societate și la tendințele actuale.

Vezi şi: Muzica îţi face bine dacă ai aceste probleme de sănătate!

Dezvoltă-ți pasiunile!

O armă puternică împotriva singurătății este să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le iubești și pe care vrei să le faci. Când te simți singur, încearcă să îți cultivi p pasiune sau o activitate care să-ți aducă fericire. Poate fi vorba despre gătit, despre cusut, tricotat, practicarea unui sport, yoga sau pictură, orice activitate pentru care simți că ești recunoscător fiindcă îți oferă energie și împlinire, crescându-ți, în același timp, tonusul și stima de sine.

Ia-ţi un animal de companie

În funcție de stilul tău de viață, poți adopta un animal de companie, ca modalitate excelentă de a combate singurătatea. Chiar dacă nu vorbesc, animalele pot oferi enorm stăpânilor, fiindcă le stimulează starea de spirit pozitivă, sunt capabile să trezească și să ofere emoții, manifestă atașament și prietenie, iar atunci când situațiile o cer, s-a dovedit că ameliorează stresul. În funcție de animalele pe care le iubeşti, pot exista și beneficii conexe. De exemplu, un câine oferă motive să ieși la plimbare zilnic, ceea ce poate, de asemenea, să stimuleze starea de bine și să atenueze singurătatea.

Du la capăt un proiect amânat

Lucrul la un proiect creativ te absoarbe și te face să fii conectat la un scop și la un obiectiv la care ții. Scrisul, muzica, arta, în general, sunt modalități prin care mulți oameni reușesc să se echilibreze și să facă față singurătății. Proiectele creative sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a exprima emoții și de a comunica, lucru care ajută, fiind o experiență terapeutică. În cele din urmă, astfel de activități te pot ajuta să te simți împlinit, mulțumit și recompensat.

Cultivă o legătură mai profundă

Dacă își dorești o conexiune umană specială și îți lipsește căldura unei relații apropiate, atunci ar trebui să dezvolți o astfel de legătură cu o persoană cunoscută care îți place sau cu un membru al familiei care are disponibilitate și față de care simți că vrei să te apropii. Pentru că mulți au vieți ocupate, va fi util să planificați din timp întâlnirile față în față și să creați niște ritualuri săptămânale sau lunare pentru a vă menține conexiunea. De exemplu, puteți stabili ca în fiecare vineri să vă vedeți la cină. Apelați și la tehnologie pentru a menține legătura activă și folosiți-vă de telefon, sms-uri și de videocall-uri pentru a rămâne în contact. Este ştiut că 10 minute pe zi de conversație cu cineva apropiat și relevant pentru tine  ajută la atenuarea singurătății.

Caută un club în care să te înscrii

Dacă îți dorești noi prietenii cu pasiuni comune, atunci un club căruia să i te alături ar putea fi opțiunea ideală. Deși ar putea fi incomod la început să faci loc acestor întâlniri în rutina ta și să găsești disponibilitatea emoțională pentru a cunoaște mai mulți oameni noi, merită efortul pe deplin. Idei la fel de bune pot fi să te înscrii la școli de dans, de yoga, de teatru, de olărit sau de orice altă activitate. Găsirea de conexiuni cu cei care au interese comune este un punct de plecare pentru a dezvolta relații profunde și semnificative și, de asemenea, modalități excelente de a simți apartenența la comunitate.

Vezi şi: 5 lucruri care pot fi mai periculoase pentru sănătate decât fumatul

Când să soliciţi ajutor

Dacă te lupți cu singurătatea persistentă, ar putea fi un semn al unei tulburări de sănătate mintală mai profundă, cum ar fi depresia sau anxietatea. Un psihoterapeut te poate ajuta să-ți filtrezi sentimentele și te poate ajuta cu un plan de tratament care să te motiveze și să te facă să te simți mai fericit și mai conectat la lume.