Ce facem dacă bunicii îi răsfață pe copii?

Se întâmplă des să ai parte de aceasta surpriză: niște părinți cândva stricți, odată ajunși bunici sunt permisivi și își răsfață nepoții, iar aceștia par să uite toate regulile învățate acasă.

image

Regula bunicilor este să-și iubească necondiționat nepoții. Foto: Shutterstock

De ce tind bunicii să-și răsfețe nepoții?

Bunicilor le lipsește presiunea timpului care îi presează pe părinți, deci pot fi mult mai relaxați în privința regulilor. Asta și pentru că pot să fie foarte prezenți în activitățile nepoților, să supravegheze și să intervină dacă este nevoie. Mai mult, orice bunic știe că timpul cu nepoții este unic fiindcă nu vor putea întotdeauna să-i vadă adulți, de aceea au o viziune diferită de a părinților în proivința modului în care să se bucure de prezența celor mici. În cazul lor, singura regula este să-i iubească nemărginit., și este foarte bine că este așa.

Trebuie să ținem cont de faptul că nu este o responsabilitate a bunicilor să se implice în creșterea nepoților, ci un lucru benevol, pe care ar trebui să-l primim cu recunoștință. Dar, deși suntem copiii părinților noștri, vizunea noastră parentală poate fi mult diferită de a bunicilor. Iar soluția constă în comunicare și negociere pentru a stabili câteva reguli comune.

Copiii se vor adapta

Foarte rapid, copii vor învăța că unele lucruri premise la bunici nu sunt premise și acasă, și se vor purta în consecință. Deci nu vei ști de diferențele de comportament decât dacă ești martor. Însă, există și situații nenegociabile, cele care țin, de exemplu, de consumul anumitor alimente.

Dacă la bunici se poate intra încălțat, dar acasă nu, copilul se va adapta și nu avem de-a face cu o situație dificilă. Însă dacă acasă copilul nu mănâncă dulciuri, iar bunici o face, s-ar putea ca o regula important pentru tine și familie, dar și pentru sănătatea copilului să fie ignorată și să nu poți accepta așa ceva. Soluția nu este să te cerți cu bunicii, ci vorbindu-le despre limite și oferindu-le alternative la comportamentele lor „de răsfăț”. De exemplu, le putem sugera bunicilor să pregăteasca deserturi în casă, în loc sa le ofere nepoților dulciuri de dimineața până seara.

Le putem explica de ce ținem neapărat ca cei mici să meargă la o anumită oră la culcare și de ce vrem să fie atenți la tablete și telefoane. Vor înțele că limitele sunt făcute spre binele nepoților și ne vor ajuta să le menținem din postura de aliați.

Citește și Copilul tău s-a apucat de fumat. Iată ce poți face!