5 greşeli ale părinţilor de adolescenţi

1 adolescent jpg jpeg

Chiar dacă au multă experienţă de viaţă, din dorinţa de a-şi ajuta copiii să se realizeze şi să se maturizeze, părinţii de adolescenţi pot face tot felul de greşeli. De la aşteptări prea mari, la libertatea absolută de a naviga pe internet, iată ce greşeli să eviţi.

Predicile iau locul discuţiilor

Fiecare părinte îşi doreşte să aibă un copil care să devină un adult responsabil, capabil să ia propriile decizii. Însă, în loc să fie un exemplu pentru ei şi să îi ajute să ia cea mai bună decizie, părinţii preferă să le ţină predici adolescenţilor, tratându-i ca pe nişte copii mici. Ce e de făcut? Atunci când are de luat o decizie discută cu el avantajele şi dezavantajele cu care s-ar putea confrunta pe viitor, în funcţie de ceea ce hotărăşte. Poate nu eşti de acord cu decizia luată şi ea se dovedeşte o greşeală, dar ţine cont că din greşeli se învaţă şi că pe viitor copilul tău va fi mai atent să nu le repete.

Ignoră comunicarea

Trezitul la ore târzii dimineaţa, chiulitul de la ore şi anturajul dubios, pot fi percepute de părinţi drept perioade normale ale adolescenţei, mai ales dacă aceste schimbări au loc din senin. În loc să afle ce anume a dus la modificarea comportamentului, unii părinţi evită să discute cu copilul, sperând că în timp atitudinea lui se va îndrepta. Nu e cazul să stai deoparte, când riscul ca el să apuce pe căi greşite este destul de ridicat. Vorbeşte deschis cu el, află ce anume a produs această schimbare, dacă are o problemă şi, mai ales, dacă la mijloc se află nişte sentimente la care nu ştie cum să facă faţă. Dacă afli cauza, îţi va fi mult mai uşor să găseşti soluţia.   

Uită să-l încurajeze

Cei mai mulţi părinţi consideră că principala responsabilitate a adolescenţilor este să meargă la şcoală, să ia note cât mai bune şi să aibă un comportament adecvat. Acest lucru este perfect adevărat, dar asta nu înseamnă că ei nu merită lăudaţi şi încurajaţi din când în când. O vorbă bună poate să-i ambiţioneze să se autodepăşească. De exemplu, o notă mare la o materie care le face probleme merită răsplătită cu o laudă. O altă greşeală pe care mulţi părinţi o fac este faptul că au aşteptări înalte de la copiii lor. Dacă nu excelează la o anumită materie, dar se descurcă de minune la celelalte, îl poţi susţine să-şi urmeze vocaţia, în loc să insişti să facă un lucru care nu-i place.

Evită anumite subiecte

Pentru unii părinţi, educaţia se termină cu cei 7 ani de acasă, considerând că oricum tinerii din ziua de azi au acces la informaţii care indică pericolul consumului de droguri, riscurile la care se supun cei care fumează sau vârsta potrivită pentru începerea vieţii sexuale. Studiile au arătat însă că adolescenţii care discută deschis cu părinţii lor despre aceste probleme sunt cel mai puţin expuşi riscului de a deveni dependenţi, de a contracta o boală cu transmitere sexuală sau de a se confrunta cu o sarcină neplanificată. Aşadar, nu te sfii să abordezi aceste subiecte.

Neglijează puterea media

Influenţa media este mult mai puternică azi, faţă de cum era în urmă cu 20 de ani. Şi modelele după care se ghidează adolescenţii în viaţă s-au schimbat. Cum internetul este plin de informaţii mai mult sau mai puţin verificate, este recomandat să supraveghezi pe ce site-uri navighează, atât de pe calculator, cât şi de pe telefonul mobil. Cel mai bine este să ţii calculatorul într-un spaţiu deschis, unde să poţi vedea cu uşurinţă paginile pe care intră. Nici televizorul nu trebuie ignorat şi el fiind o sursă  atât de informaţii îndoielnice, cât şi de modele care nu sunt demne de urmat.

Info plus

Un studiu realizat de Universitatea Cornell din New York a arătat că tinerii care iau cina cu familia în fiecare seară au o comunicare mai strânsă că părinţii şi asta deoarece le este mai uşor să se deschidă în faţa lor şi să vorbească despre problemele prin care trec.