Ce ar trebui adolescenții să știe despre sex: “Multe infecţii care afectează fertilitatea pot trece neobservate”

sex9 jpg

Sexualitatea este pentru multe familii din România un subiect tabu. Adolescenții își procură informații despre lucrurile care se întâmplă în intimitate de la prieteni sau de pe Internet. În opinia medicului Laura Mustață, acesta este un lucru total greșit, pentru că primele discuții trebuie să includă părinții.

Și, totuși, există o vârstă ideală pentru începerea vieții sexuale? "Nu există un termen. Cel mai important este ca acest lucru să se întâmple atunci când adolescentul este pregătit. La fel de important este ca el să fie consiliat înainte. Să aibă o discuţie în familie, cu medicul sau chiar la şcoală.

Nu vorbim despre o sarcină, ci despre infecţiile care se pot transmite", a spus medicul Laura Mustaţă la Antena 3.

 “Până la un punct, virginitatea, este un lucru destul de preţios. Adolescenţii trebuie să cunoască riscurile la care se expun atunci când îşi încep viaţa sexuala. Sunt lucruri care le pot afecta viaţa atât fizic, cât şi psihologic. 

Vorbim despre infecţii care sunt uşor tratabile. Sunt infecţii cu transmitere sexuală care se tratează uşor cu antibiotice. Pe de altă parte, putem vorbi despre hepatita B sau HIV. 

Să nu uităm că există infecţii care pot afecta fertilitatea pe termen lung. Sunt femei care vin la consult la 20, 30 de ani şi depistăm o astfel de infecţie, care a fost de mult instaurată, dar care nu a dat simptome. Multe infecţii care afectează fertilitatea pot trece neobservate. 

Adolescenţii pot vorbi chiar şi cu medicul de familie. În ceea ce priveşte fetele, acestea trebuie să poarte o discuţie cu medicul ginecolog. În general, este bine să se discute cu un specialist. 

Părinţii nu ar trebui să se simtă jenaţi să discute cu ai lor copii. Este mai bine ca educaţia sexuală să se petreacă în sânul familiei. 

Recomandăm vaccinarea HPV a fetiţelor. Bineînţeles, după un consult ginecologic”, a mai spus medicul.