Depresia la copii, o problemă tot mai serioasă - Când ar trebui să ne îngrijorăm
Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului trei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 264 de milioane de persoane de toate vârstele sunt afectaţi. Cu toate acestea, foarte puţini vorbesc despre faptul că tot mai mulţi copiii şi adolescenţi suferă de depresie, în Statele Unite fiind diagnosticaţi aproximativ 1,9 milioane de copii cu vârste între 3 şi 17 ani, potrivit Children’s Mental Health.
Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), semnele depresiei în rândul copiilor pot fi variate, însă există câteva elemente comune care ar trebui să ne îngrijoreze:
(1) iritabilitatea şi/sau furia se manifestă adesea în rândul copiilor care dezvoltă, iniţial forme uşoare de depresie, dar care se pot acutiza destul de repede dacă nu sunt ameliorate;
(2) simptome care se manifestă prin dureri corporale, în special la nivelul muşchilor, stări permanente de nelinişte, stres în timpul despărţirii de părinţi;
(3) pierderea interesului faţă de activităţile obişnuite,
(4) retragerea din activităţi sociale plăcute până în acel moment;
(5) dificultăţi de concentrare;
(6) fuga de acasă sau discuţii despre acest subiect cu alţi prieteni pe Facebook;
(7) discuţii despre moarte şi sinucidere;
(8) apetit crescut sau scăzut, schimbarea bruscă a greutăţii corporale (în special prin luarea de kilograme în plus),
(9) comentarii pe reţelele sociale care indică lipsa de speranţă sau stima de sine scăzută.
“Desigur, semnele diferă de la copil la copil, iar în câteva cazuri există posibilitatea să nu identificăm niciunele dintre aceste semne, întrucât copiii din ziua de azi sunt tot mai inteligenţi şi ştiu cum să-şi ascundă emoţiile mai bine decât o făceam noi acum una sau două generaţii. Noi când doream să plângem, plângeam pur şi simplu. Când eram supăraţi, ne manifestăm ca atare; şi partea bună este că ne trecea supărarea destul de repede. În zilele noastre, un copil poate ţine o supărare în el pentru un timp îndelungat, iar această auto-impunere îi poate afecta vizibil viaţa: devine tot mai irascibil, furios, agresiv şi poate lua decizii pripite care uneori îi pot pune în pericol viaţa (consum excesiv de droguri, alcool, gânduri şi tentative suicidale)”, declară psihologul Andra Tănăsescu. Cum ne putem ajuta copilul ca să învingă depresia?
Specialistul este de părere că părinţii trebuie să fie primii care să identifice anumite derapaje de comportament ale copilului şi să apeleze la profesionişti specializaţi în psihologia copilului pentru a primi un plan de recuperare. De asemenea, pentru a ameliora simptomele depresiei, psihologul Andra Tănăsescu le recomandă părinţilor să urmeze anumiţi paşi:
1. Încurajaţi copilul să iasă zilnic din casă şi să facă mişcare (nu trebuie neapărat să facă sport, ci o plimbare împreuna cu familia îl poate ajuta)
2. Supervizarea lui atunci când urmează un tratament medicamentos (dacă un specialist îi recomandă un tratament medicamentos, este foarte important să-i monitorizăm fiecare etapă din tratament, astfel încât copilul să îl respecte)
3. Faceţi-vă timp pentru a vorbi! Unii copii nu ştiu să-şi verbalizeze emoţiile, însă cu răbdare şi cu ajutorul unui psiholog. Este foarte important să învăţăm să-i ascultăm şi să le câştigăm încrederea.
4. Schimbarea alimentaţiei. Uneori, excesul de toxine din mâncăruri nesănătoase pot avea efecte nebănuite asupra stării noastre psihice si de fizice, pe termen lung.