Ce efecte au suplimentele cu creatină? Iată ce spune dr. Pautov!

image

Suplimentele pe bază de creatină sunt populare printre persoanele care merg la sală, întrucât cresc rezistența fizică și ajută la dezvoltarea masei musculare.  

Creatina se regăsește în mod natural în corp. Această substanţă se transformă în creatină fosfat în organism, ajutând la producerea unei substanțe numită adenozin trifosfat (ATP).  ATP furnizează energia pentru contracțiile musculare, informează webmd.com. Pe lângă aceste aspecte, creatina mai prezintă și alte beneficii importante pe care este bine să le cunoști.

Cresc forța fizică și capacitatea de concentrare

„Suplimentarea cu creatină poate să crească cu 8% forța pe care tu o dai afară, forța cu care împingi și cu până la 14% numărul de repetări. Dacă înainte făceai 8 repetări, cu creatină o să faci 9 repetări. Acum dacă vrei să suplimentezi, gândește-te, oare poți să faci a opta repetare singur?”, spune dr Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală, pe canalul său de Youtube. Mai mult decât atât, în cazul atleților profesioniști, s-a dovedit că suplimentele pe bază de creatină  contribuie la creșterea forței cu până la 30%, adaugă dr Pautov.

Un studiu din 2021 arată că prin consumul de creatină performanțele sportive pot fi îmbunătățite considerabil. Studiul a avut în vedere participanți care au consumat câte 3 g de pudră de creatină în fiecare zi, timp de 28 de zile, informează medicalnewstoday.com. În plus, creatina este benefică și pentru creier. „Creierul tău este un foarte mare consumator de glucoză și de energie…Este foarte probabil ca o dozare corectă de creatină să poată crește puterea de concentrare” spune dr Pautov.

Cum se administrează

Suplimentele pe bază de creatină se regăsesc în comerț sub formă de pastile sau de pudră, în diverse variante precum citrat de creatină, clorhidrat de creatină, piruvat de creatină, malat de creatină, creatina fosfat de sodiu și monohidratul de creatină. Dintre toate, cel mai folosit este monohidratul de creatină, scrie medicalnewstoday.com.

Doza de administrare este de 5 g pe zi.

Atenție, însă! Suplimentele pe bază de creatină sunt contraindicate atât persoanelor cu afecțiuni ale rinichilor și ficatului, cât și hipertensivilor. Înainte de a lua suplimente pe bază de creatină, cere sfatul medicului.

În general, persoanele sănătoase nu prezintă reacții adverse din cauza suplimentelor ce conțin creatină. Totuși, în cazuri rare s-au înregistrat reacții adverse ca stări de anxietate, luare în greutate, diaree, oboseală, respirație dificilă, dureri de cap, febră, greață sau vărsături.

De Anca-Teodora Popa