Care sunt beneficiile cheie ale sărutului?

Săruturile au un efect uluitor în corp. Ele conduc la producerea de endorfine, hormoni ai fericirii, ceea ce inseamnă că atât cel care sarută, cât si cel care este sărutat se simt fericiți și relaxați.

Sărutul ajută, de asemenea, la reducerea nivelului de cortizol din organism, scăzând, astfel indirect stresul.

Un sărut francez care durează aproximativ un minut poate arde până la 26 de calorii.

sarut jpg

Foto:Shutterstock

Deși sărutul are numeroase beneficii, poate duce și la transferul unor boli, cum ar fi răceala, hepatita B, herpesul și negii. Prin urmare, sărutul ar trebui evitat atunci când oricare dintre părți se confruntă cu astfel de condiții.

Sărutul este unul dontre modurile în care omeamenii își arăta dragoste, compasiune, bunătate și atracție sexuală, fiind important mai ales între oameni îndrăgostiți, membri ai familiei sau prieteni apropiați. Actul de a saruta presupune stimularea a peste 10.000 de terminații nervoase, începând de la cele situate în buze și răspândindu-se rapid la cele situate în creier, rezultand producerea a numeroase substanțe chimice.

Sărutul este un act care există de mii de ani și nu este un comportament specific oamenilor, deoarece mamiferele, păsările și melcii au comportamente similare.

Aduce fericire

Sărutul este o modalitate prin care 2 persoane își arată dragostea unul față de celălalt și poate fi, de asemenea, practicat între rude sau prieteni apropiați. Când ne sărutăm, corpul produce endorfine, sau hormoni ai fericirii, făcând ca ambele părți dintr-o relație de dragoste să se simtă fericite și lipsite de griji. În plus, sărutul poate reduce nivelul de cortizol din organism, făcându-l un remediu miraculos pentru stres.

Emoționează și satisface

Un alt hormon produs de sărut  este dopamina,. Acesta este asociat cu sistemul de recompensă al creierului. Dopamina este produsă atunci când avem de- face cu ceva care ne place, de la o mâncare grozavă, la peroana care ne place, dopamina este responsabilă pentru că ne simțim fericiți, mulțumiți și entuziasmați. Mai mult, cercetările au descoperit că nivelul de dopamină crește treptat până ajungem la un punct culminant sexual, înainte de a scădea treptat din nou pentru a fi înlocuit cu prolactină, care stinge focul senzual.

Leagă oamenii

S-a descoperit că atunci când cuplurile de francezi se sărută, există o creștere a producției de oxitocină, care este un hormon asociat cu construirea legăturilor speciale. Acest hormon este de obicei de folos organismului și în alte moduri, cum ar fi pentru a ușura procesul de alăptare și a ajuta mamele să nască mai ușor.

Arde calorii

Sărutul implică, în principal, utilizarea grupului de mușchi orbicularis oris din jurul gurii, împreună cu până la 33 de alte grupuri de mușchi El declanșează, de asemenea, cel puțin 5 perechi de nervi, inclusiv nervul olfactiv, folosit la miros; nervul trigemen, declanșat de atingeri la gură, limbă, obraji, bărbie și maxilar; nervul facial, folosit pentru a controla mușchii faciali, cum ar fi buzele; nervii glosofaringieni și vagi, responsabili de controlul vocii; și nervul hipoglos, care controlează limba. Cu atât de mult implicat, s-a descoperit că sărutul francez timp de un minut poate arde până la 26 de calorii.

Trezește dorința sexuală

Deși este cu siguranță adevărat că sărutul stimulează terminațiile nervoase și ajută la producerea asorților de hormoni ai fericirii menționate anterior, unul dintre cele mai discutate efecte ale sărutului este transmiterea testosteronului de la bărbați la femei, sau de la bărbați la alți bărbați. Acest lucru se datorează faptului că testosteronul este un tip de hormon care se găsește la bărbați în cantități mari, principalul hormon implicat în creșterea, repararea celulelor și creșterea libidoului, ceea ce înseamnă că este cel mai frecvent hormon găsit în sângele masculin sau în saliva.

Sărutul francez este, prin urmare, o modalitate excelentă de a trezi ambele părți, iar pentru cele mai bune rezultate în acest sens, sărutul ar trebui să fie efectuat alături de îmbrățișări și alte forme de contact corporal.

Vezi și Cât supraviețuim fără mâncare sau apă?