Cum ne poate îmbolnăvi mucegaiul din casă

1 mucegai jpg jpeg

Ai dureri de cap, pielea iritată sau eşti toropit de oboseală dimineaţa când te trezeşti? Aceste simptome pot avea o cauză care se află chiar în încăperea în care dormi: mucegaiul.

Reacţii alergice

Problemele de sănătate cauzate cel mai frecvent de expunerea la mucegaiuri sunt alergiile, manifestate prin simptome precum mâncărimi ale pielii, strănut, înroşirea şi lăcrimarea ochilor şi secreţii nazale. În urma unei expuneri îndelungate, mai pot apărea tusea şi o respiraţie greoaie. Aceste senzaţii apar fie în urma inhalării sporilor, fie după ce ai atins o suprafaţă contaminată.

Pneumonie

În anul 2004, Institutul de Medicină (IOM) din Statele Unite ale Americii a arătat, în urma unui studiu, că mucegaiul poate înrăutăţi simtomele astmului. Cercetătorii au evidenţiat, de asemenea, că mucegaiurile pot favoriza şi apariţia pneumoniei, în urma unei expuneri prelungite. Mai mult, în urma unei cercetări a oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea Brown s-a descoperit că micotoxinele conţinute de unele specii de mucegai pot provoca dificultăţi de concentrare, obooseală, cât şi dureri de cap.

Depresie

Un studiu la care au luat parte aproape 6. 000 de persoane din 8 oraşe ale Europei a arătat că există o legătură între depresie şi mucegaiuri. Mai exact, unele micotoxine conţinute de acestea pot  influenţa în mod negativ partea cerierului corelată cu emoţiile. Oamenii de ştiinţă i-au întrebat pe participanţi despre prezenţa sau absenţa simptomelor de depresie, precum apatia, oboseala, lipsa poftei de mâncare, insomnia. În baza răspunsurilor, cercetatorii au ajuns la concluzia că oamenii care aveau semne ale depresiei locuiau în încăperi cu mucegai.

Cine este mai vulnerabil

Cei care suferă de alergii, de astm, vârstnicii, sugarii şi copiii sunt mai expuşi la problemele de sănătate cauzate de mucegaiuri. Şi cei care au un sistem imunitar slăbit ori urmează un tratament împotriva cancerului trebuie să se fereasă de încăperile umede şi cu mucegai, căci sunt, de asemenea, mai vulnerabile decât persoanele sănătoase.

INFO

Mucegaiul negru, Stachybotrys, este unul dintre cele mai dăunătoare mucegaiuri pentru sănătate, producând micotoxine care pot cauza iritaţii ale pielii.