Căpușele la pisici: semne, riscuri și metode eficiente de protecție

image

Prietenoase, jucăușe și joviale, pisicile reușesc să stârnească admirația și să cucerească prin simpla lor prezență. Oferă afecțiune, însă la rândul lor au nevoie să fie îngrijite și protejate. Dacă ai acasă o felină, știi că nu este suficient să-i pregătești doar bolul de mâncare, ci să te asiguri și că starea ei de sănătate este una bună. Iar primăvara și vara este necesar să iei măsurile necesare ca să-ți protejezi pisica de căpușe. Cu toate că se crede că pisicile sunt mai puțin expuse decât câinii, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Căpușele pot pune serios în pericol sănătatea pisicilor, dacă nu există prevenție și intervenție promptă. Recomandările din articol te vor ajuta cu informații prețioase ca să îți ții departe pisica de aceste insecte.

Cum recunoști căpușele la pisici

Încă de la început este bine să punctăm modul în care acționează aceste insecte. Având în vedere că sunt paraziți externi care se hrănesc cu sângele gazdei lor, căpușele preferă în special zone precum capul, gâtul, urechile sau spațiile dintre degete. În astfel de locuri, ele pot rămâne nedetectate o perioadă îndelungată. Prin urmare, poate fi dificilă identificarea lor, mai ales în fazele incipiente sau la felinele cu blană deasă. Cu toate astea, sunt anumite semne prin care poți recunoaște căpușele. Aceste indicii pot trăda prezența căpușelor:

● Umflături sau mici noduli pe piele;

● Comportament agitat sau scărpinat excesiv al felinei;

● Pierderea apetitului;

● Stare generală de oboseală.

Chiar dacă pisica ta stă doar în casă și nu ajunge afară, nu trebuie să mizezi pe ideea că nu are de unde să ia căpușele. Ele pot fi introduse în locuințe prin diverse surse externe. De aceea, este recomandat ca fiecare proprietar să verifice periodic blana și pielea pisicii. Acest lucru este indicat mai ales după plimbări în aer liber sau perioade de joacă în grădină.

Care sunt riscurile asociate căpușelor

Înțepătura de căpușe poate avea numeroase efecte negative. Pe lângă disconfortul provocat, mai pot interveni și alte probleme. Căpușele pot transmite felinelor o serie de boli grave care pun în pericol sănătatea și, în unele cazuri, chiar viața. Pe lista bolilor se regăsesc:

● Babesioza este o boală parazitară care distruge globulele roșii și care duce la anemie severă.

● Anaplasmoza este o infecție bacteriană ce afectează sistemul imunitar;

● Tularemia, cunoscută și sub denumirea de „febra iepurelui”, poate fi transmisă și la om.

● Erlichioza produce febră, letargie și afectează numărul de trombocite.

În afară de riscurile menționate mai sus, căpușele pot introduce, de asemenea, în corpul gazdei toxine ce pot provoca paralizie. Acest lucru se întâlnește în special la animalele tinere, vârstnice sau cu un sistem imunitar slăbit.

Cum protejezi pisicile de căpușe

Prevenția este primul pas în îngrijirea adecvată a pisicii tale. În acest sens, orientează-te către multiple metode accesibile și eficiente care pot ține căpușele la distanță. Alege din magazinele destinate animalelor, fizice sau online, produse antiparazitare special formulate pentru pisici. Poți achiziționa pipetele spot-on sau sprayuri. Acestea se pot utiliza ușor acasă, însă este recomandat să folosești doar produse destinate felinelor, deoarece cele pentru câini pot fi toxice.

Un alt lucru de care să ții cont este inspectarea regulată a pisicii. Verifică-i blana în special după plimbările în aer liber.

Controlul veterinar periodic are, de asemenea, o importanță majoră. Te ajută să fii la curent cu starea generală de sănătate a felinei. Dacă este cazul, specialistul poate veni cu o schemă de tratament antiparazitar, în funcție de sezon și de riscurile locale. Chiar dacă niciun tratament antiparazitar nu elimină complet riscul, îl poate însă reduce semnificativ.

Ce poți să faci dacă găsești o căpușă pe pisica ta

În situația în care descoperi o căpușă atașată de pielea pisicii tale, nu încerca să o smulgi direct. De asemenea, evită să aplici substanțe iritante precum ulei, alcool sau altele. Dacă vrei proceda astfel, poți să determini căpușa să elibereze toxine sau să regurgiteze.

Ca să îndepărtezi căpușa, urmează pașii următori:

● Folosește o pensetă specială pentru îndepărtat căpușe, conform pethealthclub.com.

● Prinde căpușa cât mai aproape de pielea pisicii, fără să o strângi;

● Scoate încet și ferm, fără mișcări bruște sau rotații;

● Curăță zona cu betadină.

Nu uita că verificarea este un aspect-cheie important în îngrijirea sănătății. De aceea, este de preferat să mergi periodic la veterinar, în special când observi semne neobișnuite, sau după un episod de acest gen. Specialistul poate veni cu indicații precise, care pot ajuta la îngrijirea armonioasă a pisicii tale.

Sursa foto: pexels.com