Când este nevoie de schimbarea implanturilor mamare?

image

Protezele mamare, indiferent dacă sunt saline sau din silicon, au un termen de valabilitate după depășirea căruia nu mai prezintă siguranță pentru sănătatea ta. Apoi, de-a lungul timpului, pot interveni probleme care să facă necesară înlocuirea lor chiar înaintea „expirării”. Cum îți dai seama când ai nevoie de o nouă operație?

Sfatul medicului

Există câteva semnale de alarmă că nu e chiar totul în regulă cu implanturile tale, explică dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie plastică. Așa cum îți examinezi sânii, periodic, pentru a detecta umflături sau noduli care necesită evaluare medicală, tot așa trebuie să urmărești schimbările care pot anunța o problemă cu protezele.

1. Asimetrie. Schimbarea formei sau poziției sânilor poate apărea din mai mult cauze: sarcină și alăptare, pierdere bruscă în greutate, îmbătrânirea naturală a țesutului - sânii se lasă cu vârsta - sau, mai rar, migrarea unuia dintre implanturi. Oricare ar fi cauza, este nevoie de o intervenție pentru corectare, prin înlocuirea unuia sau ambelor implanturi, posibil însoțită de un lifting.

2. Contractură capsulară. Una dintre cele mai comune complicații după intervenția de augmentare, contractura capsulară apare atunci când țesutul cicatricial din jurul implantului se întărește excesiv, ducând la modificarea formei sânilor. Durerea persistentă și senzația de rigiditate pot semnala o astfel de problemă.

3. Infecții sau inflamații. Acestea pot apărea în jurul implanturilor mamare, mai ales dacă au trecut mai mulți ani de la intervenție. Iar o infecție persistentă sau repetată este un semnal clar că protezele trebuie înlocuite, pentru a preveni complicațiile. „Orice semn de inflamație, roșeață sau durere la nivelul sânului, umărului sau axilei ar trebui să fie motiv de prezentare imediată la medic”, subliniază dr. Nițescu.

4. Fisura sau ruptura implantului este o problemă de sănătate serioasă, „exact genul de problemă pe care încercăm să o prevenim prin controale periodice, de aceea îmi sfătuiesc mereu pacientele să se prezintă la consultații cu regularitate”, punctează medicul. Intervenția rapidă specialistului poate împiedica viitoare complicații.

Cum îți dai seama că proteza prezintă o fisură sau o ruptură? În cazul implanturilor cu ser fiziologic, apare o scădere rapidă, vizibilă în doar câteva zile, a volumului sânului. În cazul celui cu silicon, ruptura poate fi mai „silențioasă”: gelul siliconic rămâne în interiorul capsulei, fără semne evidente de scurgere, sau se scurge lent. Pot apărea însă umflături, eritem local, durere, amorțeală sau o senzație de arsură, iar în timp, deformarea sau scăderea în volum a sânului afectat. Un examen RMN poate confirma ruptura.

5. Ieșirea din garanție a implanturilor. Protezele mamare nu sunt garantate pe viață, majoritatea au un termen de valabilitate de 10 ani. „Este important ca pacientele să înțeleagă că deși implanturile pot rezista mai mult de atât, riscul de complicații crește cu trecerea anilor. Nu încurajez păstrarea lor după această perioadă”, spune chirurgul estetician.

6. Schimbarea preferințelor estetice - nu are justificare medicală, dar poate fi extrem de importantă pentru stima de sine, recunoaște dr. Nițescu: „Trecerea la implanturi mai mici sau mai mari, în acord cu idealul fizic al pacientei, poate fi un motiv de înlocuire a protezelor. Susțin corecția de dimensiune mai ales când se dovedește importantă pentru armonizarea întregului corp, dar recomand, totodată, să nu se exagereze și să nu se meargă din operație în operație, că nu este sănătos”.