Apa carbogazoasă poate cauza pietre la rinichi?

Pietrele la rinichi sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se dezvoltă în interiorul rinichilor.

Asocierea dintre apa carbogazoasă și pietrele la rinichi nu a fost studiată suficient dar se pare că aportul crescut de apă carbogazoasă sau plată, ar putea reduce riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Ce sunt pietrele la rinichi?

Înainte de a afla dacă consumul de apă spumantă poate provoca pietre la rinichi, este important să înțelegi cum se formează pietrele.

Pietrele la rinichi sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se dezvoltă în interiorul rinichilor.

Există diferite tipuri de pietre la rinichi, dar cele mai frecvente sunt pietrele de calciu. Acestea se formează atunci când calciul care nu este folosit de oase și mușchi rămâne în rinichi în loc să fie eliminat cu urina. Calciul creează o structură cristalină asemănătoare pietricelor atunci când se unește cu alte produse reziduale, cel mai adesea acid oxalic care vine și din alimente precum spanacul, migdalele și tofu.

Un alt tip comun de pietre la rinichi sunt pietrele de acid uric, care se pot forma atunci când urina conține prea mult acid uric. Această substanță chimică este produsă atunci când corpul metabolizează purinele, compuși găsiți în alcool, crustacee și alte alimente.

Pietrele la rinichi pot provoca simptome intense, inclusiv dureri ascuțite de spate, lateral sau inghinal; sânge roz, roșu sau maro în urină; o nevoie constantă de a urina și dificultăți de urinare.

image

Apa carbogazoasă ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, nu la fomarea lor. Foto: Shutterstock

Nu există studii dublu-orb, controlate cu placebo – considerate standardul de aur în cercetarea medicală – pentru a determina dacă apa carbogazoasă crește riscul de a face pietre la rinichi. „Acest lucru chiar nu a fost studiat bine”, a spus Wesley Mayer, profesor asociat de urologie la Colegiul de Medicină Baylor, pentru Health.

Totuși, teoretic, apa minerală carbogazoasă ar putea crește riscul de pietre la rinichi. Deși cercetările au arătat că nivelul de minerale din apele carbogazoase variază, ceea ce face dificil să se facă declarații cuprinzătoare despre modul în care toate băuturile cu apă gazoasă ar putea afecta riscul de pietre la rinichi, aceste băuturi au în general anumite ingrediente standard.

Unul este bicarbonatul de sodiu. Acest compus ar putea crește șansele de a dezvolta pietre la rinichi, deoarece o dietă bogată în sodiu este un factor de risc, a spus S. Adam Ramin, urolog din Los Angeles, California.

„În același timp, bicarbonatul poate afecta pH-ul din urină, iar o modificare a pH-ului poate duce la diferite tipuri de pietre la rinichi”, a adăugat Ramin.

Dar asta este teoretic. Și, de fapt, există șansa ca consumul de apă carbogazoasă să scadă riscul de pietre la rinichi.

„În general, orice aport crescut de apă plată sau carbogazoasă ar trebui să reducă probabilitatea apariției pietrelor la rinichi”, a spus Philip Hoekstra, urolog, și a continuat: „Aportul inadecvat de lichide este cea mai frecventă cauză a formării pietrelor la rinichi.”

Vikas Desai,medic urolog la Northwestern Medicine Delnor Hospital, a fost de acord. „[pa carbogazoasă poate fi de fapt preventivă, în funcție de compoziția minerală”, a spus el.

Interesant este că mineralul calciu, conținut de multe ape ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, nu la provocarea acestora. Potrivit lui Ramin, calciul din alimente nu afectează riscul de pietre la rinichi. Dar, conform Fundației Naționale pentru Rinichi, se leagă de oxalat în intestin. Fără calciu, oxalatul trece în urină, crescând riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Cauze comune ale pietrelor la rinichi

Există mai mulți factori de risc cunoscuți pentru pietre la rinichi.

„Cele mai importante cauze pe care le vedem din punct de vedere al dietei sunt apă insuficientă, insuficiente fructe și legume, prea mult sodiu alimentar și prea multă proteină animală”, a spus Mayer.

Alți factori de risc includ:

·      Sexul masculin

·      istoric familial de pietre la rinichi

·      afecțiuni medicale, cum ar fi obezitatea, inflamația intestinului și unele boli de rinichi

·      anumite medicamente, inclusiv diuretice și antiacide pe bază de calciu

 Semne și simptome ale pietrelor la rinichi

Cum să previi pietrele la rinichi

Bea suficient lichid

Mâncă o dietă săracă în alimente care conțin oxalat.

Încearcă să eviți alimentele bogate în sodiu, cum ar fi alimentele pre-preparate.

Atenție când iei suplimente de calciu, care îți pot crește riscul de pietre la rinichi

Limitează aportul zilnic de proteine la o cantitate care nu este mai mare decât un pachet de cărți de joc, mai scrie Health.