Cele mai bune leacuri contra pietrelor la rinichi

Formarea de pietre în sistemul urinar este o problemă de sănătate cu care multe persoane se confruntă. Pentru prevenirea și tratarea depunerilor, sucurile și ceaiurile naturiste te pot ajuta.

image

Pietrele la rinichi, numiți și calculi renali, sunt depozite dure de săruri și minerale, care pot fi de mai multe tipuri și dimensiuni. Cel mai des întâlnite sunt pietrele care se formează din cauza cantității ridicate de calciu din urină. Cele din acid uric pot să apară la persoanele ce suferă de diabet de tip 2, gută sau obezitate. Pietrele la rinichi sutrivice sunt întâlnite la persoanele ce au suferit infecții urinare, iar cele de cistină apar în perioada copilăriei. Pentru eliminarea și prevenirea pietrelor la rinichi, se recomandă creșterea aportului de lichide, și anume consumul a 12 pahare de apă, ceaiuri sau sucuri naturiste pe zi.  

Apă cu lămâie  

Lămâia conține citrat (o sare a acidului citric), substanță care previne formarea calculilor renali. De asemenea, citratul ajută la dizolvarea pietrelor mai mici și permite eliminarea lor cu mai multă ușurință. Ca să profiți de beneficiile sale, pune în apa pe care o bei (sau în ceai) zeamă de lămâie, proaspăt stoarsă.

Ceaiul de busuioc

Cu rol antioxidant și antiinflamator, busuiocul este o plantă care ajută la eliminarea pietrelor. Acesta conține acid acetic, care descompune pietrele și reduce durerile. Pentru a-l încerca, pune câteva frunze proaspete de busuioc într-un storcător și adaugă-l într-un smoothie cu fructe sau plante. De asemenea, ceaiul de busuioc este la fel de benefic. Pe acesta îl prepari astfel: pui busuiocul în apă fiartă, lași la infuzat 10 minute și consumi cel mult 3 căni pe zi.

Suc de rodie

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, (polifenoli, alcaloizi și antocianini), consumul de rodie este recomandat pentru sănătatea generală a rinichilor. Semințele sale ajută la reglarea fluxului urinar, la ameliorarea senzației de arsură în timpul urinării și previne dezvoltarea pietrelor. Pentru a profita de beneficiile lui, poți consuma 1/2 căni pe zi de suc de rodie. Îl pregătești astfel: după ce ai curățat rodia, adaugi pulpa fructului într-un blender. Amesteci 15-20 de secunde, apoi strecori prin sită. Sucul poate fi păstrat într-un borcan la frigider, 5-6 zile. Rodia poate interfera cu anumite medicamente, așa cum sunt cele care scad colesterolul, iar dacă urmezi un tratament, este important să ceri sfatul medicului tău, înainte să ții o cură.

Ceai de păpădie

Pentru tratarea retenției de urină și prevenirea calculilor renali, poți încerca o terapie naturală cu păpădie. Poți face suc proaspăt de păpădie din frunzele plantei, pe care le adaugi în blender. De asemenea, ceaiul de păpădie este de folos și îl pregătești astfel: la o cană cu apă clocotită, adaugi 2 linguri de păpădie, fierbi mixtura 1 minut și strecori. Un tratament complet durează 4-6 săptămâni, timp în care este recomandat să se consume 2 căni pe zi. Dozele mari de păpădie pot fi nesigure pentru persoanele care suferă de: afecțiuni cardiace, tensiune arterială crescută sau scăzută, afecțiuni ale ficatului și diabet. Reține că păpădia poate interacționa cu medicamentele diuretice!

Cele mai frecvente cauze care duc la apariția pietrelor la rinichi sunt: creșterea concentrațiilor de săruri (prin absorbția alimentelor ce le conțin), deshidratarea și aportul scăzut lichide, urina acidă, infecția urinară și factorii ereditari.

 Ceai de cozi de cireşe

Ceaiul din cozi de cirește este recomandat pentru buna funcționare a rinichilor. Se consumă 3 căni pe zi, înaintea meselor principale