6 beneficii ale practicării yoga
Yoga este o activitate care are mulți adepți, pentru că presupune mai mult decât o serie de exerciții fizice. În tradiția indiană, este, de fapt, un mod de viață filosofic, ce cuprinde mai multe principii, de la comportamentul față de sine și ceilalți la un anumit stil de viață, meditație, exerciții de respirație, o anumită alimentație. Toate acestea au ca scop bunăstarea fizică și mintală. Dincolo de aspectul legat de stilul de viață, yoga poate fi o bună alegere ca activitate fizică. Iată mai jos o serie de beneficii pe care le poate avea practicarea yoga pentru starea ta de sănătate.
Întărirea articulațiilor
Exercițiile de yoga mobilizează și activează toate articulațiile (tendoanele și ligamentele) și mușchii care le înconjoară. Menținerea posturilor timp de câteva minute ajută la relaxarea articulațiilor, care devin mai flexibile, dar se și întăresc. Persoanele care practică yoga au un risc mai mic de accidentare, pentru că articulațiile puternice pot rezista mai bine șocurilor și solicitărilor mersului, coborârii scărilor și practicării anumitor sporturi, de exemplu, alergatul. Cei care suferă de dureri articulare pot alege yoga ca activitate fizica, pentru că poate ajuta la atenuarea lor. Yoga poate să completeze rutina de întreținere, alături de tratamentul prescris de medic și de suplimente pentru articulatii.
Îmbunătățirea capacităților respiratorii
În yoga, să știi să respiri corect este esențial, pentru că respirația se coordonează cu mișcările. Există, de altfel, și cursuri speciale în care sunt predate anumite exerciții de respirație. Acestea te pot ajuta să înveți să-ți controlezi mai bine respirația. Exercițiile de respirație sunt benefice pentru că este îmbunătățită circulația sângelui, iar aceasta are ca efect o mai bună oxigenare a creierului, țesuturilor, mușchilor etc. În plus, contribuie la inducerea unei stări de calm și relaxare.
Întărirea spatelui
Persoanele care au o slujbă mai sedentară, ce presupune statul la birou timp de multe ore, pot avea numeroase beneficii prin practicarea yoga, pentru că această activitate fizică ajută la întărirea spatelui. Multe posturi din yoga relaxează și întind coloana vertebrală și tonifică mușchii ce o susțin. Practicate regulat, exercițiile de yoga ajută la eliberarea tensiunii din partea superioară a corpului, în zona gâtului și a umerilor, dar și la întărirea regiunii dorso-lombare și a celei abdominale.
Corectarea posturii
Exercițiile de yoga ajută la corectarea posturii, îmbunătățind echilibrul. Creierul ajunge să corecteze natural poziția și mișcările corpului în spațiu, care devin mai precise, iar riscul de căderi și accidentări scade. Acest lucru este benefic mai ales pentru persoanele de vârsta a treia, pentru care acest risc este mai mare. Condiția este ca aceste exerciții fizice să fie practicate în mod regulat.
Ameliorarea digestiei
Un lucru mai puțin cunoscut este acela că yoga poate să amelioreze digestia, fiind utilă în combaterea constipației, dar și a balonării. Unele posturi și exerciții de respirație sunt utile pentru masarea organelor interne, contribuind la eliminarea disconfortului digestiv. Mai multe studii au demonstrat că yoga este benefică pentru sistemul digestiv și pentru că reduce stresul, care poate fi o cauză a disconfortului abdominal.
Îmbunătățirea capacității de concentrare
Alinierea corpului, respirația sincronizată cu mișcările, perioadele de odihnă dintre posturi, contractarea anumitor părți ale corpului în timpul exercițiilor - toate acestea sunt elemente care te pot ajuta să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare. Iar această abilitate se poate aplica în numeroase aspecte ale vieții, nu numai în ceea ce privește activitățile fizice, ci inclusiv în meseria pe care o practici.
Yoga oferă un număr mare de beneficii pentru sănătate, de la relaxarea musculară și întărirea oaselor și articulațiilor la reducerea stresului și anxietății, stimularea capacității de concentrare și menținerea echilibrului. Acestea sunt motive suficiente pentru a o practica în mod regulat. În general, nu există riscuri asociate cu practicarea acestor exerciții, totuși, unele categorii de persoane, de exemplu, femeile însărcinate, oamenii cu leziuni ale spatelui și gâtului și cei cu hipertensiune arterială, ar trebui să ceară, în prealabil, sfatul unui medic.
Sursa foto: Freepik