Alimente care susţin însănătoşirea. Ce e bine să mănânci ca să te pui mai repede pe picioare

După o intervenție medicală sau în timpul unui tratament, mâncarea sănătoasă are un rol important în revitalizarea organismului. În această perioadă este bine să privilegiezi anumite mâncăruri.

image

Există câteva alimente, precum fructele, legumele, verdețurile și cele care conțin grăsimi sănătoase, care reduc inflamația în corp, îmbunătățesc imunitatea, promovează vindecarea după o intervenție chirurgicală și oferă organismului energia necesară pentru a se recupera. Pe lângă tratamentul medicamentos, ia în considerare și consumul de aceste alimente, care te vor face să te simți mai bine!

Legume verzi

Varza, salata verde sau rucola, spanacul, varza kale și verdețurile sunt pline de substanțe nutritive, care scad inflamația în organism. Concret, aceste legume și verdețuri conțin vitamina C, mangan și acid folic, substanțe care susțin starea generală de sănătate și îmbunătățesc funcția imunitară. Mai mult decât atât, datorită conținutului de antioxidanți, consumul lor susțin vindecarea și recuperarea după un traumatism. De reținut că și legumele crucifere, precum broccoli și conopida, promovează imunitatea.

Somon

În dieta postoperatorie, este recomandat consumul de pește gras, precum somon. Acesta este o sursă bogată de vitamina D, esențială în refacerea țesutului osos și în fixarea calciului. De asemenea, somonul conține vitamina K, care previne formarea de cheaguri în sânge și care ajută la vindecarea rănilor. Mai mult de atât, studiile de specialitate susțin că acizii graşi Omega-3 care se găsesc în compoziția somonului îmbunătățesc sistemul imunitar și pot reduce inflamația.

Știai că…doar 85 g de somon asigură peste 70% din necesariul zilnic de seleniu, un mineral care reglează inflamația?

Ouă

După o intervenție chirurgicală, organismul are nevoie de mai multe proteine, decât doza zilnică recomandată (de 10% din hrana zilnică). Este important să adaugi în alimentația zilnică între 60-100 g de proteine, în funcție de tipul de operație realizat, de diagnostic și de activitățile pe care le practici. Surse excelente de proteine sunt ouăle, un singur ou (mare) oferind și până la 50 de g de proteine. În plus, ouăle întregi conțin vitaminele A și B12, fier, seleniu și zinc, substanțe cu rol vital pentru sistemul imunitar.

Fructe de pădure

Afinele, căpșunile, zmeura și murele conțin nutrimente care susțin refacerea organismului. Fructele de pădure oferă o cantitate suficientă de vitamina C, care promovează vindecarea rănilor prin stimularea producției de colagen, o proteină importantă din corp. De asemenea, aceste fructe conțin antioxidanți precum, antocieni, cu efecte antiinflamatorii și antivirale, care susțin sistemul imunitar. Consumă-le dimineața, la micul dejun, sau între mesele principale.

Alte sfaturi de ajutor

Pentru a te vindeca mai repede, este bine ca lângă dieta sănătoasă, să ții cont și de:

1. Odihnă. Somnul este esențial pentru recuperarea după boală, rănire sau după o intervenție chirurgicală, deoarece în timpul odihnei, corpul se reface;

2. Hidratare. Consumul de apă susține vindecarea, mai ales în cazul bolilor care au printre simptome febra sau diareea.

3. Evită să consumi alcool sau să fumezi. Fumatul și alcoolul întârzie refacerea organismului și suprimă sistemul imunitar.

4. Vitaminele A și B12. Deficitul de aceste vitamine poate împiedica recuperarea. Surse bune de vitamina A le găsești în: ficat de vită, cartofi dulci, morcovi și ardei gras, iar vitamina B12 se regăsește în: carne de vită, de porc, de pasăre sau în lactate.