5 moduri în care masajul îţi face bine

Masajul este una dintre cele mai vechi terapii alernative, folosite inclusiv de egiptenii, grecii și chinezii antici. Pe lângă răsfățul pe care îl conferă, această tehnică aduce multe beneficii pentru sănătate, demonstrate ulterior de studii de specialitate.

image

Masajul relaxează şi ameliorează diverse afecţiuni. Foto: Shutterstock

Procedeu care stimulează și destinde mușchii, masajul activează circulația sângelui și conferă relaxare. Această practică atât de apreciată constă în aplicarea unei presiuni ușoare sau puternice asupra mușchilor și articulațiilor corpului, pentru a ușura durerea și tensiunea. Indiferent de tipul de masaj ales, cu siguranță, încă de la primele sesiuni, vei avea mai multă energie, îți vei îmbunătăți calitatea somnului, vei scăpa de stres, dar și de anumite probleme medicale.

Reduce intensitatea migrenelor

Stresul este unul dintre factorii responsabili pentru apariția migrenelor, acele dureri intense care apar, de obicei, pe o singură parte a capului. Masajul ameliorează stresul, și, implicit, studiile arată că reduce intensitatea, dar și numărul migrenelor. O tehnică bună este să îndrepți spatele și să aplici degetele arătătoare și cele mijlocii la baza craniului. Rotește ușor spre exterior sau în jos, timp de 1 minut, în direcția care se simte mai bine. O altă tehnică este să masezi, cu ajutorul degetelor, zona dintre sprâncene, în locul în care nasul se întâlnește cu fruntea.

Calmează durerile musculare

Terapia prin masaj acționează ca un calmant pentru durerile musculare. Masajul poate fi folosit pentru a trata mai multe dureri, printre care cea de spate, de gât și de umeri. În plus, ajută la formarea unei posturi corecte, fiind indicat pentru persoanele care petrec mult timp la birou, pe scaun. Dacă ai la îndemnână o minge de tenis și o șosetă, încearcă această tehnică: introdu mingea de tenis în șosetă și așaz-o pe podea. Întinde-te pe podea, cu pieptul în sus și pune șoseta între omoplați. Rotește încet mingea cu ajutorul spatelui și ține-o în zona de tensiune, timp de 3 respirații. Repetă și în alte zone ale spatelui.

Ameliorează sindromul premenstrual

Conform studiilor, masajul combate balonarea, crampele și durerile menstruale, simptome ale sindromului premenstrual. Pentru a gestiona aceste neplăceri, masajul trebuie să se concentreze pe zona abdominală. Se recomandă masarea abdomenului cu ulei de cocos în combinație cu ulei esențial de rozmarin, mentă sau mușețel.

Combate anxietatea  

Masajele se concentrează pe beneficiile fizice, însă ele sunt de folos și pentru sănătatea mintală. Masajul poate reduce tensiunea, poate combate anxietatea și îngrijorările produse de aceasta și este de folos în tratamentul depresiei. În plus, studiile au demonstrat că masajele prenatale scad simptomele depresive și nivelul de stres al femeilor însărcinate.

Îmbunătăţeşte flexibilitatea

Pe măsură ce anii trec, flexibilitatea articulațiilor scade. Astfel, masajul poate crește flexibilitatea, vizând mușchii specifici cum ar fi cei ai picioarelor și ai spatelui. De asemenea, masarea gambei ajută gleznele să fie mai echilibrate și flexibile. Pentru creșterea flexibilității, se recomandă masajul sportiv și masajul terapeutic.

Citeşte şi: Masajul mâinilor te scapă de stres

INFO

Masajul este de ajutor şi pentru creşterea imunităţii, prevenind diverse infecţii.