Simptomele unui infarct: există 5 semne majore

1 leguma care te apara de cancer si infarct tnxv jpg jpeg

Cu cât persoana care suferă un infarct ajunge mai repede la spital, cu atât şansele de reuşită a tratamentului sunt mai mari. Care sunt simptomele unui infarct?

Atacul de cord (infarctul miocardic) reprezintă o urgenţă medicală în care cantitatea de sânge care se îndreaptă spre inimă este blocată  brusc, în general din cauza unui cheag de sânge. Lipsa de sânge la nivelul inimii dăunează muşchiului cardiac şi pune viaţa în pericol. Dacă observi simptomele unui infarct miocardic la tine sau la cineva din jur, sună de urgenţă la 112.

Cum recunoşti simptomele unui infarct

Un atac de cord are 5 semne majore:

  • Durere sau disconfort în zona maxilarului inferior, a gâtului sau a spatelui
  • Leşin sau slăbiciune bruscă şi ameţeală
  • Durere sau disconfort în zona pieptului
  • Durere într-un braţ şi în umăr
  • Respiraţie întretăiată

Printre simptomele mai puţin frecvente ale unui infarct se numără greaţa şi vărsăturile, întâlnite mai ales în cazul femeilor. Dacă ai aceste simptome sau vezi pe cineva din jur care le are, sună la numărul de urgenţă 112, deoarece supravieţuirea şi sănătatea ulterioară a inimii depind de tratamentul infarctului iniţiat cât mai rapid de la producerea lui.

Boala coronariană, prima dintre cauzele infarctului miocardic

Principala cauză a infarctului miocardic este boala arterială coronariană. În cazul acestei afecţiuni, vasele de sânge majore care alimentează inima sunt înfundate cu depozite de colesterol. Înainte de un infarct, una dintre aceste placi de colesterol se rupe şi cauzează apariţia unui cheag de sânge, care blochează circulaţia. Riscul de a dezvolta boala coronariană este crescut de fumat, o dietă bogată în grăsimi, diabet, colesterol mare, hipertensiune şi obezitate.

Cauze mai puţin obişnuite ale infarctului miocardic sunt consumul excesiv de droguri (supradoză de cocaină, amfetamine, metamfetamină) şi hipoxia (lipsa de oxigen în sânge). Atacul de cord cauzat de folosirea cocainei este una dintre cele mai frecvente cauze de moarte subită la persoanele tinere. În ceea ce priveşte hipoxia, dacă nivelul de oxigen din sânge scade din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon sau din cauza pierderii funcţiei pulmonare, inima va primi sânge neoxigenat, ceea ce va declanşa un atac de cord.

Un stil de viaţă sănătos, esenţial în prevenirea infarctului

Cel mai eficient mijloc de a preveni un infarct (sau pe al doilea) sunt mici modificări operate asupra stilului de viaţă. Cei mai importanţi 3 paşi de urmat în prevenirea infarctului sunt: o alimentaţie echilibrată (consumul minim de mezeluri, untură, cârnaţi, brânză maturată, unt sau excluderea lor totală din alimentaţie), evitarea fumatului şi menţinerea tensiunii arteriale la valorile normale (120/80 mmHg).

Riscul de infarct şi AVC scade prin donarea de sânge

Viaţa după infarct: cum te ajută statinele şi dieta mediteraneană