Viata dupa infarct: cum te ajuta statinele si dieta mediteraneana
Persoanele care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral primesc in general ca tratament o statina, care sa le scada riscul unui al doilea eveniment cardiovascular. Un studiu recent arata ca o dieta mediteraneana asociata tratamentului medicamentos contribuie de asemenea la reducerea riscului. In plus, s-a demonstrat ca exercitiile fizice sunt foarte importante, ferindu-ne si ele de imbolnavirea inimii. Acest lucru se realizeaza prin scaderea tensiunii si a colesterolului, oxigenarea organismului si pastrarea unei greutati corporale potrivite.
Nu in ultimul rand, medicii recomanda ca dupa infarct sau AVC sa se renunte definitiv la fumat si sa se evite asezarea langa alte persoane care fumeaza. Fumatul are efecte tragice asupra vaselor de sange, favorizand depunerea colesterolului pe peretii vaselor si aparitia cheagurilor de sange.
Viata dupa infarct? Da, cu tratament si alimentatie adecvata!
1180 de persoane avand media de varsta 68 de ani, care suferisera cel putin un infarct sau un AVC, au fost urmarite intr-un studiu de-a lungul a 8 ani. S-a observat ca persoanele care in tot acest timp au luat statina si au urmat dieta mediteraneana au avut un risc cardiovascular cu 50% mai mic decat cele care au luat doar statina sau care doar au tinut doar dieta. Explicatia ar putea fi legata de procesul inflamator din corp. Inflamatia poate dubla riscul de deces de cauza cardiovasculara la persoanele care deja au trecut printr-un infarct sau AVC; statinele reduc inflamatia, iar dieta mediteraneana este si ea bogata in alimente antiinflamatoare, ceea ce ar putea insemna ca impreuna au un efect mai puternic. Asadar, daca ai grija de tine, exista viata dupa infarct.
Dieta mediteraneana are la baza fructele si legumele, cerealele integrale, inclusiv orezul si pastele integrale, leguminoasele si nucile, pestele, carnea de pasare si uleiul de masline, precum si diverse condimente: busuioc, rozmarin, oregano, dafin etc. Se recomanda ca pestele (ton, macrou, pastrav, somon) sa fie consumat de doua ori pe saptamana, dar nu prajit, ci fiert la abur sau preparat la cuptor. In general, e bine sa fie evitate prajelile, preferandu-se pepararea alimentelor la abur, la cuptor sau prin fierbere. Fructele se mananca crude, iar salatele de legume proaspete trebuie sa aiba intaietate in alimentatia zilnica. E indicat ca nucile si semintele sa fie consumate cu moderatie (30-50 g pe zi), ca gustare, deoarece au un continut caloric foarte mare.
Lactatele si alte tipuri de carne, precum si alcoolul trebuie consumate cat mai rar.