Simptome ale picioarelor pe care nu trebuie să le neglijezi

1 picioare jpg jpeg

Anumite semne sau manifesări care apar la nivelul picioarelor pot atrage atenţia asupra unor probleme de sănătate sistemice. De exemplu, rănile care se vindecă greu de la nivelul picioarelor pot arăta prezenţa diabetului.

Picioare mereu reci

Picioarele reci mai tot timpul, chiar şi atunci când nu este frig, pot semnala o problemă cu circulaţia sangvină sau un metabolism lent. De asemenea, picioarele reci pot fi puse pe seama problemelor de tiroidă sau a anemiei. Mergi la medic dacă, în afară de acest simptom, mai apar şi schimbarea culorii pielii, umflături, pierderea sensibilităţii, oboseala şi pielea uscată.

Răni care se vindecă greu

Vindecarea dificilă sau greoaie a rănilor ori a plăgilor la nivelul picioarelor poate semnala prezenţa diabetului. Valorile ridicare ale glicemiei afectează nervii, ducând la o circulaţie a sângelui deficitară. Acest lucru înseamnă că sângele ajunge mai greu la răni, implicit vindecarea acestora este îngreunată.  

Edemele

Edemele şi picioarele grele sunt adesea simptome ale unei circulaţii deficitare sau ale posturii deficitare (stat prea mult în picioare, de exemplu). De asemenea, pot fi favorizate de surplusul de greutate corporală, de sedentarism (sistemul limfatic nu mai drenează suficient de bine, ducând la reţinerea apei în ţesutul cutanat) şi de modificările hormonale (estrogenul are un rol important în procesele de metabolizare a apei în ţesuturi). Edemele pot fi însă şi semnul prezenţei unor boli precum cele cardiovasculare (hipertensiunea severă necontrolată, sindroamele coronariene acute, cardiomiopatiile) sau diabetul.

Crampele musculare

Contracţii involuntare şi subite, cârceii sau crampele musculare care apar mai ales la picioare au cauze diverse, de la deshidratare la carenţă de minerale (calciu, magneziu, potasiu) şi administrare  de medicamente antihipertensive. Implicate în apariţia crampelor sunt şi efortul fizic intens (pentru că foloseşte depozitul de glicogen din muşchi), poziţia neobişnuită a picioarelor, excesul de cafea şi expunerea la temperaturi scăzute, precum şi circulaţia sangvină deficitară şi compresia nervilor. Pentru prevenirea crampelor, este indicat să consume 2 litri de apă zilnic, iar alimentaţia să includă un consum suficient de minerale. În momentul apariţiei crampelor, se recomandă masare părţii afectate şi duşul cu apă caldă, pentru relaxarea musculaturii.

Amorţelile

Senzaţia de amorţeală a membrelor este cauzată de o tulburare a conducerii impulsurilor nervoase provenite din aceste regiuni. Printre cauze: compresia filetelor nervoase prin poziţie greşită, compresia la locul de trecere prin zone anatomice inextensibile (tunelul carpian), traumatisme şi elongaţii ale nervilor, inflamaţii, fracturi, cicatrice fibroase în vecinătatea nervilor, nevrite, neuropatii (diabet, tulburări circulatorii, boli imune), boli demielinizante.

Citeste si: Cum scapi de picioarele umflate