Îţi tremură mânile? Iată care sunt cele mai întâlnite cauze!

1 2 jpg jpeg

Dependenţa de alcool

Tremuratul m├óinilor este un simptom care apare ┼či la dependen┼úii de alcool, de regul─â ├«n perioadele c├ónd persoana dependent─â este nevoit─â s─â consume mai pu┼úin alcool dec├ót obi┼čnuia.

Prin urmare, poate fi considerat o form─â de sevraj care se manifest─â la persoanele cu un istoric lung de consum de alcool. Manifest─ârile dureaz─â ├«ntre 3-4 zile, put├ónd fi asociate cu alte simptome, precum deshidratare, b─ât─âi neregulate ale inimii, transpira┼úii reci, dureri de cap, anxietate, dilatarea pupilelor ┼či delir. Ce po┼úi face? Mergi la medic pentru a trata dependen┼úa de alcool. ├Än acela┼či timp, sunt recomandate hidratarea corect─â, administrarea de acid folic, de tiamin─â (vitamina B1), precum ┼či a sulfatului de magneziu, care calmeaz─â convulsiile ┼či tremorul.

Cauza poate fi necunoscut─â

C├ónd apar la v├órsta a treia, f─âr─â o cauz─â ce poate fi identificat─â, atunci diagnosticul pus este de tremur─âtur─â senil─â. Acest tip de afec┼úiune este prezent─â la aproximativ 2% din popula┼úie ┼či nu apare doar la membre, ci ┼či la nivelul capului.

În cazul în care aceste tremurături îţi afectează calitatea vieţii, medicul îţi va prescrie medicamente betablocante, precum propranololul sau antiepilepticele.

Prea mult─â cafea

Foarte des, tremur─âturile fiziologice sunt provocate de emo┼úii sau de excitante precum cafeaua ┼či ┼úig─ârile. Explica┼úia este c─â excesul de cafein─â ┼či de nicotin─â contribuie la pierderea mineralelor din organism, necesare men┼úinerii elasticit─â┼úii fibrei musculare, a ligamentelor ┼či a nutrien┼úilor necesari func┼úion─ârii corecte a sistemului nervos. Combinate cu oboseala ┼či cu stresul de peste zi, astfel de excitante pot cauza tremorul m├óinilor.

Redu consumul de cafea, urmeaz─â cure detoxifiante ┼či folose┼čte suplimente alimentare care s─â con┼úin─â vitaminele ┼či mineralele necesare echilibrului organismului.

O tiroid─â prea activ─â

O afec┼úiune care include printre simptome tremur─âturi ale membrelor este hipertiroidismul. Boala apare ├«n condi┼úiile ├«n care glanda tiroid─â produce hormon tiroidian ├«n exces. Acesta controleaz─â metabolismul, dar ┼či tonusul muscular.

Dacă ai în familie cazuri de hipertiroidism sau ai simptome care te alertează, fă-ţi analize de sânge care să indice nivelul hormonilor tiroidieni.

După diagnosticare, ai trei variante de tratament: medicamentele antitiroidiene, iodul radioactiv sau intervenţia chirurgicală. În unele cazuri, este nevoie de terapii combinate.

Arat─â sl─âbiciunea mu┼čchilor

├Än func┼úie de gravitate, de durat─â ┼či de circumstan┼úele ├«n care apare, tremuratul m├óinilor d─â indicii despre starea organismului. De exemplu, tremorul de postur─â nu este un simptom pentru boli, ci indic─â o stare de epuizare a corpului.

El apare, de exemplu, atunci când încercăm să menţinem, pentru un timp îndelungat, o anumită poziţie, precum braţele întinse în faţă sau un picior ridicat. În acest caz, tremuratul încetează la scurt timp după ce ne schimbăm poziţia.

Exerciţii fizice care să-ţi fortifice musculatura, fiindcă lipsa de antrenament se află la baza tremorului de postură.

Semn de Parkinson

Dac─â m├óinile ├«┼úi tremur─â involuntar chiar ┼či ├«n situa┼úiile ├«n care e┼čti ├«n repaus sau ├«ntins ├«n pat, atunci poate fi semn de Parkinson.

Maladia distruge celulele neuronale care secret─â o substan┼ú─â numit─â dopamin─â, responsabil─â de controlul mi┼čc─ârilor normale ale corpului.

Parkinson este o boal─â care nu se vindec─â, dar tratamentele existente reduc simptomele. ├Än plus, exerci┼úiile fizice, fizioterapia ┼či terapiile ocupa┼úionale care constau ├«n dezvoltarea unor hobby-uri sunt de ajutor ├«n toate stadiile bolii, mai ales ├«n men┼úinerea tonusului, mobilit─â┼úii ┼či independen┼úei.