Mâini şi picioare reci mai tot timpul? Iată cauzele!

1 shutterstock 1746903521 jpg jpeg

La temperaturi scăzute, este normal să avem mâinile şi picioarele reci. Totuşi, sunt şi cazuri când acest simptom este asociat unor boli.

Fiecare dintre noi are un mecanism care funcţionează cu precizie. Când temperatura scade, sângele se retrage din zonele periferice, pentru a menţine o temperatură normală a organelor vitale. Iată de ce, dacă ai mâinile şi picioarele reci înseamnă că totul funcţionează aşa cum trebuie, dar dacă devine o stare permanentă, care se menţine şi atunci când te afli într-o cameră caldă, e cazul să afli că această neplăcere poate ascunde o insuficienţă circulatorie periferică.

Ce se întâmplă, de fapt

În mod normal, atunci când receptorii termici ai pielii detectează frigul, ei restricţionează afluxul de sânge la nivelul capilarelor de la extremităţile corpului, pentru a-l mări la nivelul inimii, a plămânilor şi a le încălzi pe acestea. Procesul presupune îngustarea şi contractarea capilarelor, ceea ce poartă numele de vasoconstricţie. În sindromul mâinilor şi picioarelor reci, acest răspuns natural al organismului este exagerat. Cauzele nu se cunosc, dar s-a observat o transmitere genetică.

Sindromul Raynaud, cauza posibilă

Caracterizat printr-o răcire rapidă şi pălire, apoi învineţire a mâinilor şi picioarelor la contact cu frigul sau chiar şi numai prin atingerea unui obiect rece, sindromul Raynaud indică o sensibilizare a sistemului microcirculator. După restabilirea căldurii, extremităţile se umflă, se înroşesc, amorţesc şi devin dureroase şi apare senzaţia de furnicături. Acestor simptome li se mai pot asocia şi altele cum ar fi durerile de cap, ameţelile, reducerea capacităţii de concentrare. Este bine de ştiut că printre factorii care favorizează apariţia acestui sindrom se numără fumatul, stresul, sedentarismul, dar şi stările de anxietate.

Diabetul îngreunează circulaţia

În căutarea cauzelor pentru care simt mereu mâinile şi picioarele reci, multe persoane descoperă că suferă de arterită, reumatism, gonartroză, gută, infecţie urinară, hipotiroidism sau că au o imunitate scăzută. Odată ce încep să urmeze sfaturile şi tratamentele recomandate pentru aceste afecţiuni, resimt şi o încălzire a extremităţilor. O altă cauză este diabetul zaharat, care afectează vasele de sânge, inclusiv pe cele de mici dimensiuni, şi induce senzaţia de amorţeală a mâinilor şi picioarelor din cauza creşterii de glucoză din sânge. Mai mult, circulaţia deficitară se asociază adesea cu boli autoimune, precum lupusul, ceea ce poartă numele de sindrom Raynaud secundar, sau cu apariţia varicelor, flebitelor, tromboflebitelor.

Femeile sunt mai des afectate

De ce sunt femeile mai friguroase şi suferă la cea mai mică scădere de temperatură? Se pare că este o chestiune legată de hormoni. Estrogenii sunt cei care reglează circulaţia sângelui la nivelul zonelor periferice ale corpului, iar un nivel ridicat creşte sensibilitatea la frig. De aceea, temperatura femeilor diferă în timpul menstruaţiei, pe măsură ce cantitatea de estrogen scade şi creşte. Acest mecanism permite femeilor însărcinate să protejeze fătul de frig. Poate acest fapt explică şi de ce femeile au cu 10% mai multă grăsime corporală decât bărbaţii.

Ce-i de făcut

- Sunt necesare un consult medical pentru a exclude o arterită (se face palparea pulsurilor) sau vreo disfuncţie tiroidiană şi investigaţii la recomandarea medicului (test de coagulare şi imunologic, hemogramă, glicemie, profil lipidic).

- Trebuie evitat statul îndelung pe scaun, în picioare sau picior peste picior.

- Eliminarea fumatului este benefică, întrucât fumul de ţigară duce la îngustarea vaselor sangvine.

- Ajută o dietă fără grăsimi, cu un adaos redus de sare şi zahăr, bogată în fructe şi legume.

- Pentru stimularea circulaţiei sângelui la nivel periferic, sunt utile masarea zonelor reci şi exerciţiile fizice simple cum ar fi rotirea braţelor.

- Circulaţia periferică va fi mai puţin afectată dacă sunt purtate mânuşi şi şosete groase în sezonul rece, precum şi îmbrăcăminte şi încălţăminte potrivită, nicidecum prea strâmtă.

- Pentru reglarea temperaturii corporale, sunt benefice acupunctura, presopunctura, reflexoterapia, magnetoterapia.

- Tehnicile de relaxare reduc stresul care întreţine senzaţia de mâini şi picioare reci.

Info

La frig, nivelul de sânge care ajunge la extremităţi este de 0,02 litri pe minut, având în vedere că rata normală este de 2-3 litri pe minut.