Varicele se pot trata modern. Iată ce opţiuni există!

image

Boala varicoasă sau varicele sunt vene dilatate anormal sau mărite în diametru.  "Este o afecțiune frecvent întâlnită, care generează o morbiditate semnificativă, cu un impact major asupra populației, însă care este destul de ușor de gestionat. Tratamentul are în vedere îmbunătățirea calității vieții, încetinirea evoluției naturale a bolii, evitarea apariției complicațiilor, deseori având și o importanță estetică", explică dr. Carmen Popescu, medic primar chirurgie vasculară. Medicul explică modalităţile de tratamente în varice.

Tratamentul depinde de stadiul bolii, de particularitățile anatomice și fiziopatologice ale fiecărui pacient și are la bază, după examinarea clinică, un test Doppler venos al membrelor inferioare. Acesta va identifica venele dilatate și, mai ales, cauzele care au stat la baza declanșării afecțiunii.

Tratamentul previne trombozele

Tratamentul bolii varicoase constă în excluderea din circulație a venelor considerate „defecte”, atât pentru oprirea evoluției bolii, cât și pentru evitarea apariției complicațiilor, cum sunt trombozele sau tulburările trofice de tipul ulcerelor venoase. Această excludere se realizează prin diferite metode, de la metoda chirurgicală clasică până la proceduri moderne, minim invazive, cu viză estetică, cum sunt tratamentele endovenoase cu laser sau radiofrecvență ori scleroterapia.

În urma tratamentului, sângele venos este condus către inimă în special de venele sistemului profund, care nu doar că preiau funcția sistemului venos superficial, dar îl și degrevează de încărcătura suplimentară pe care i-o adăugau venele varicoase.

Ce metode terapeutice există

■ Tehnica chirurgicală clasică constă în excluderea venelor varicoase prin ligatura safeno-femurală și înlăturarea venei safene interne prin incizii seriate sau prin stripping venos – cateterizarea cu un ghid și avulsia venei principale. Această metodă necesită anestezie locoregională sau totală și spitalizare pentru 24 ore, fiind recomandată cazurilor mai avansate de suferință și având ca principal avantaj o rată scăzută de recidive.

■ O altă opțiune terapeutică este reprezentată de tratamentul minim invaziv endovenos sau ablația termică cu laser, radiofrecvență, spumă și glue. Această metodă este recomandată cazurilor mai puțin severe, în care rezultatul estetic are o mare importanță și se poate asocia cu flebectomii, care constau în excizia unor vene varicoase prin microincizii seriate. Într-un astfel de tratament este nevoie doar de anestezie locală, iar recuperarea este rapidă. Pe termen lung, însă, astfel de proceduri sunt urmate de o rată mai mare de recidivă din cauză că joncțiunea safeno-femurală rămâne permeabilă, iar refluxul de la acest nivel se redirecționează pe tributarele crosei.

■ În cazurile mai puțin severe sau ca metodă adjuvantă celor menționate mai sus, uneori, se poate apela și la scleroterapie, tratament ce consta în introducerea, sub ghidaj ecografic, a unui agent sclerozant la nivelul venelor varicoase ori chiar a întregii vene safene răspunzătoare de formarea varicelor. Metoda vizează trombozarea și, ulterior, sclerozarea venei injectate, cu o recuperare rapidă. Venele foarte mici superficiale, dilatate și vizibile sub piele, așa-numitele telangiectazii sau vene în „pânză de păianjen”, beneficiază de scleroterapie laser transcutanată, adică de o metodă cu mari avantaje estetice pentru pacient, dar care necesită evitarea expunerii la radiațiile solare pentru minimum 6 săptămâni.

Tuturor acestor metode terapeutice li se alătură tratamentul medicamentos, cu substanțe venotonice, precum și purtarea de ciorapi elastici compresivi, care nu numai că reduc simptomele și împiedică evoluția bolii, dar ajută la evitarea apariției complicațiilor.