Ce legătură există între crampele de la picioare și colesterol?

Dacă ai acest simptom, înseamnă că există o scădere a fluxului sanguin în picioare și acest lucru poate duce la complicații grave, scrie Express.

Crampele la nivelul picioarelor care apar la mișcare ar putea indica un nivel ridicat de colesterol, adică prea multă substanță „grasă” numită colesterol, care circulă prin sânge.

1 colesterol concept shutterstock 216611539 jpg jpeg

Colesterolul depus pe vasele de sânge este silențios, dar în timp, produce ateroscleroză și crește riscul de deces prin boli de inimă. Foto: Shutterstock

Deși inițial ar putea să nu cauzeze probleme, în timp se poate acumula, ducând la blocaje ale arterelor. Acest lucru poate împiedica fluxul sanguin să circule în mod adecvat în corp.

În cazuri extreme, acest lucru poate duce la urgențe medicale, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Din păcate, este rar ca un nivel ridicat de colesterol să provoace simptome, ceea ce înseamnă că mulți oameni nu știu că trăiesc cu această afecțiune.

Crampe la picioare

Crampele la picioare ar putea fi un semn al bolii arteriale periferice, care poate fi cauzată de colesterolul crescut. Cu toate acestea, pot exista indicatori ai bolii,  mai ales dacă afecțiunea s-a dezvoltat de o perioadă lungă de timp.

Clinica Cleveland explică: „De-a lungul timpului, colesterolul ridicat duce la acumularea plăcii în interiorul vaselor de sânge.

„Această acumulare de plăci se numește ateroscleroză. Persoanele cu ateroscleroză se confruntă cu un risc mai mare de a face multe afecțiuni medicale diferite. Acest risc se datorează faptului că vasele de sânge fac o muncă importantă în tot corpul. Deci, atunci când există o problemă într-unul dintre vasele tale de sânge, există un efect negativ și la nivel macro.”

Un exemplu în acest sens este boala arterelor periferice, care apare  atunci când ateroscleroza se instalează în arterele din brațe sau picioare.

Potrivit clinicii Cleveland, un semn al sunt crampele de la picioare atunci când te deplasezi.

Potrivit Clinicii Cleveland, „Ați putea începe în sfârșit să simțiți simptome atunci când o arteră periferică este blocată în proporție de cel puțin 60%, iar un simptom cheie este claudicația intermitentă. Aceasta este reprezentată de crampe la picioare declanșate atunci când vă deplasați, dar care se opresc atunci când te odihnești.Este un semn al fluxului sanguin redus, cauzat de placa aflată în dezvoltare în arterele tale.mDurerea poate varia de la ușoară la severă și, de obicei, dispare după câteva minute odată cu odihna. Ambele picioare sunt adesea afectate în același timp, deși durerea poate fi mai gravă la un picior.”

Alte simptome ale bolii arterelor periferice includ:

·      Căderea părului de pe picioare

·      Amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor

·      Unghiile fragile, cu creștere lentă

·      Ulcere (răni deschise) pe picioare și picioare, care nu se vindecă

·      Schimbarea culorii pielii picioarelor, cu tentă plaidă, albăstruie, maro sau neagră

·      Piele strălucitoare

·      La bărbați, disfuncția erectilă

·      Mușchii picioarelor se micșorează

Dacă ai astfel de simptome, ar trebui să discutați cu medicul de familie și să investigați cauza pentru a obține un diagnostic corect și tratament adecvat.