Tu ştii ce poţi trata prin acupunctură? Iată ce beneficii are!

Tot mai multe pesoane din întreaga lume apelează la acupunctură ca adjuvant pentru tratarea bolilor, deoarece efectele benefice sunt, mai nou, demonstrate și de studii medicale.

image

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște că acupunctura poate ajuta în ameliorarea a 28 de boli și că are efect benefic de atenuare a simtomatologiei în peste 60. Cel mai des, apelăm la acupunctură pentru a calma durerea.

1. Calmează durerea cronică

Durerile de spate, de la nivelul gâtului și cele de la genunchi sunt tratate de medicina occidentală cu antiinflamatoare și calmante, ce reduc din intensitatea durerii. În cazul acupuncturii, se folosesc doar ace, dar efectul este similar medicației, fără efectele adverse ale acesteia, arată un studiu din 2012, publicat in Arhivele de Medicină Internă din SUA. Explicația este că acupunctura, aplicată de terapeuți care au atestate în medicină tradițională chineză și specializarea specifică în acupunctură, generează în corp reacțiile produse de opioide, medicamente care calmează durerea. Prin acupunctură s-a stimulat capacitatea corpului de a produce endorfine în mod natural.

2. Scade efectele neplăcute ale chimioterapiei

Acupunctura poate să reducă amețelile și oboseala asociate chimioterapiei și radioterapiei. Deși aceste terapii ajută la stoparea cancerului și chiar la vindecarea lui, sunt foarte agresive cu organismul. Pacienții pot simți că sunt secătuiți de puteri, deshidratați și că au amețeli puternice, uneori chiar și durere localizată în anumite părți ale corpului. Toate aceste efecte negative sunt atenuate de acupunctură, care ajută la reducerea inflamației prin stimularea răspunsului natural al organismului. O cercetare publicată în Jurnalul de Oncologie Clinică, în 2013, a arătat că acupunctura poate fi un remediu eficient în tratarea amețelii și vărsăturilor induse de chimioterapie.

3. Utilă în infertilitate  

Universitatea din Tel Aviv a realizat un studiu prin care s-a observat că acupunctura a sporit efectul tratamentelor de fertilitate cu 26%.  

Efectul benefic al acupuncturii în cazul fertilității se explică prin faptul că echilibrează procesele organismului. Cu cât organismul este mai bine echilibrat și toate organele și procesele funcționează optim, cu atât șansele de a concepe un copil sunt mai mari. Așadar, în situația în care există probleme în obţinerea unei sarcini, partenerii, atât viitoarea mamă, cât și viitorul tată ar putea obține rezultate mai rapid, dacă ar apela la acupunctură.  

4. Ameliorează problemele digestive

Simptome precum arsurile în piept, constipația și cele date de colita ulcerativă se atenuează prin acupunctură. Colita ulcerativă este o boală ce afectează intestinul gros (colonul), în care învelișul interior și uneori tot peretele se inflamează, ducând la apariția leziunilor și a ulcerațiilor (rănilor). Combinația care constă în inflamație și ulcerații cauzează frecvent diaree, balonări, dureri și disconfort abdominal. Cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale si scaunele moi, cu sânge. Un studiu desfășurat la Universitatea Arizona a arătat că ședințele de acupunctură realizate de 2 ori pe săptămână au diminuat simptomele colitei ulcerative la 93% dintre participanți, comparativ cu 76% dintre cei care nu au trecut prin acest tip de terapie.

Ce sunt meridianele energetice

Specialiștii în acupunctură urmăresc o hartă anume formată de meridianele energetice, care corespund în mare măsură rețeleleor neuronale din medicina occidentală. Pe aceste meridiane, în puncte specifice se introduc ace foarte subțiri, cu scopul de a stimula corpul să se vindece prin deblocarea energiei vitale, despre care se crede că circulă prin corp.   

Vezi şi: Dr. Cristina Bălănescu: „Şi tratamentele naturale dau efecte secundare“