Cum funcţionează acupunctura

1 2 jpg jpeg

Acupunctura implică introducerea unor ace mici, special create pentru astfel de tratamente, în anumite puncte de pe corp. Potrivit medicinei tradiţionale chineze, aceste puncte sunt canale de energie care transportă energia vitală Qi.

Canalele de energie sunt situate pe mai multe meridiane, care corespund fiecărui organ al corpului şi care răspund de anumite funcţii ale organismului.

Când apar blocaje în fluxul energetic, pot apărea diverse probleme de sănătate. Acupunctura deblochează sistemul energetic. Metoda terapeutică este recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii din anul 1979.

Sfat

Terapia cu ajutorul acelor ajută la recuperarea celor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Se folosesc ace de unică folosinţă

Pacientul stă întins pe burtă sau pe spate, în timp ce terapeutul introduce acele, care sunt de unică folosinţă, în piele, 3-4 mm. Procedura nu este dureroasă, cel în cauză simţind doar un mic disconfort, mai ales dacă punctele în care sunt introduse acele se află la extemităţi.

O şedinţă durează între 15 şi 30 minute şi sunt recomandate 2-3 pe săptămână. Numărul de şedinţe de care are nevoie o persoană este stabilit de către terapeut, în funcţie de tipul afecţiunii şi de cum evoluează boala. Este important să îi spui terapeutului dacă suferi de hemofilie sau dacă iei anticoagulante.

Info

Există aproximativ 350 de puncte de acupunctură în corp, prin care pot fi accesate canalele de energie.

Ce poate trata

Metoda terapeutică este de ajutor pentru ameliorarea simptomelor depresiei, îmbunătăţind starea de spirit. Este utilă şi celor care suferă din cauza stresului, unul dintre pricipalii factori ai unui blocaj de energie.

Eczemele, angina pectorală, obezitatea, problemele gastrice, incontinenţa urinară, astmul bronşic, insomnia, cistita, anxietatea şi hipertensiunea arterial se numără printre problemele de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii. Un studiu efectuat în Germania, la care au luat parte 5.000 de persoane, a arătat că este eficientă şi în rinite alergice, căci simptomele bolii s-au ameliorat considerabil după 15 şedinţe.

Alungă durerile

Când terapeutul înţeapă anumite puncte energetic este stimulată şi eliberarea de endorfine, substanţe cu efect analgezic. Acupunctura este un leac eficient contra durerilor articulare, durerilor de spate, durerilor dentare, dar şi în caz de nevralgii şi migrene. Detensionează ş muşchii corpului, ducând la o stare de relaxare. Terapia este recomandată şi femeilor care suferă de dureri menstruale. Este utilă şi celor diagnosticaţi cu lombosciatică.

Ştiai că...

...acupunctura este de ajutor şi persoanelor care vor să se lase de fumat?