Tratamentul minim invaziv al bolilor valvei aortice

image

Bolile valvei aortice, care includ stenoza aortică și insuficiența aortică, beneficiază în prezent de tratament modern, minim invaziv, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicații, recuperare rapidă, spitalizare de scurtă durată și reluarea activităților obișnuite la scurt timp după intervenție. Stenoza aortică și insuficiența aortică sunt cele mai frecvente valvulopatii întâlnite în chirurgia cardiacă. Aceste afecțiuni apar în momentul în care valva aortică nu funcționează în mod corespunzător. Drept urmare, fluxul de sânge către restul corpului este afectat.

Stenoza aortică se manifestă printr-o îngustare sau o înfundare a valvei aortice, fapt care face ca inima să nu mai poată trimite sânge suficient în corp. Boala are o evoluție lentă, ceea ce face ca semnele și simptomele să apară destul de târziu. Netratată, stenoza aortică poate da complicații amenințătoare de viață precum: edemul pulmonar acut, insuficiență cardiacă, tulburări de ritm cardiac, endocardită infecțioasă și chiar moarte subită.

Insuficiența aortică sau regurgitarea aortică este caracterizată de o închidere imperfectă a valvei aortice. În acest fel, o parte din sângele care în mod normal ar trebui să iasă din inimă și să ajungă în artera aortă se întoarce în inimă. Fiind o afecțiune care se dezvoltă în timp, mulți ani pacienții pot fi asimptomatici. Însă atunci când manifestările clinice apar, boala este deja avansată și poate produce complicații: aritmii, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă și moarte subită.

Tratamentul bolilor valvei aortice depinde de severitatea acestora și poate include schimbarea stilului de viață, tratament medicamentos și monitorizare, în cazurile mai puțin severe, sau efectuarea unor proceduri de cardiologie intervențională sau de chirurgie cardiovasculară minim invazivă sau clasică.

Tratamentul chirurgical al bolilor valvei aortice implică repararea valvei aortice sau înlocuirea acesteia cu un alt tip de valvă (de la un donator uman, valvă animală, mecanică sau bioprotetică). Dacă repararea valvei aortice se realizează prin intervenție clasică, înlocuirea acestei valve necesită în unele cazuri, atunci când pacienții sunt în vârstă sau nu au indicație pentru chirurgie deschisă, tratament minim invaziv printr-o procedură de cardiologie intervențională de înlocuire transcateter a valvei aortice (TAVI). Procedura endovasculară se realizează prin abord transcutanat transfemural, în acest fel medicul introducând printr-un cateter o proteză valvulară până la nivelul valvei aortice, la care o atașează prin umflarea unui balon sau, dacă proteza este autoexpandabilă, prin fixarea de inelul aortic.

Pacienții cu boli ale valvei aortice au acces la Centrul de excelență în chirurgie minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR la tratament clasic și minim invaziv, prin procedura TAVI. Intervențiile sunt efectuate, în condiții de maximă siguranță, de o echipă de cardiologie intervențională cu o vastă experiență în toate opțiunile moderne de tratament. În acest fel, pacienții au acces la tratament complet, conform unui plan terapeutic bine stabilit.