Tratamente naturale pentru candidoză

1 candidoza jpg jpeg

Multe persoane se confruntă cu candidoză, mai ales când iau antibiotice sau au sistemul imunitar slăbit. Infecţia se tratează cu antifungice, dar sunt importante şi alimentaţia şi stilul de viaţă. Adjuvante sunt şi unele remedii naturale, care şi-au dovedite eficienţa.

Candidoza este o infecţie fungică provocată de o ciupercă numită candida, cea mai frecventă fiind Candida Albicans. În mod normal, această ciupercă se află pe piele, în mucoase, în flora intestinală şi vaginală, fără a provoca simptome. Sub influenţa unor factori precum diabetul necontrolat, administrarea de antibiotice, stresul şi alimentaţia deficitară, candida se multiplică şi cauzează infecţie în diverse zone din organism. Există candidoză bucală, vaginală, genitală (la bărbaţi), digestivă, cutanată. Forma bucală se manifestă prin depuneri albicioase pe interiorul obrajilor, la nivelul limbii şi al gingiilor, iar cea vaginală prin mâncărime şi arsură la nivelul vaginului şi al vulvei.

Uleiul de cocos

Datorită proprietăţilor antimicrobiene şi a combinaţiei de acid lauric și acid caprilic, uleiul de cocos combate candida. Poate fi folosit atât intern, cât şi extern. În cazul candidozei bucale, se pot topi 2 linguriţe de ulei de cocos, cu care se clăteşte gura 10 secunde. Nu se consumă alimente jumătate de oră.

Uleiul de cocos poate fi aplicat cu ajutorul unui tampon în cazul infecţiilor vaginale. Este indicat să fie aleasă o variantă de ulei de cocos extra-virgin, ecologic. În candidoza cutanată, se aplică pe zona afectată.

Oţetul de mere

Pentru că are efecte antibacteriene şi antifungice, oţetul de mere este de ajutor în tratarea infecţiilor vaginale. Acidul acetic din oţet creează un mediu ostil dezvoltării Candida albicans. Se poate face o baie în care se toarnă oţet de mere şi se stă 20 de minute. Diluat cu apă, oţetul de mere poate fi folosit şi pentru spălarea zonei intime. În candidoza bucală, se poate face gargară cu 1 lingură de oţet la un pahar cu apă. Este indicat oţetul de mere organic, nefiltrat.

Extractul din seminţe de grepfrut

Acest remediu conţine compuşi bioactivi care combat Candida albicans, fiind adjuvant şi în curăţarea sistemului limfatic şi în eliminarea paraziţilor intestinali. Extractul din seminţe de grepfrut susţine imunitatea şi poate fi folosit ca tratament în candidoza vaginală şi bucală. Se diluează 20 de picături într-un pahar de 200 ml de apă şi se consumă de 3 ori pe zi.

Uleiurile esenţiale

Uleiul esenţial de arbore de ceai are puternice proprietăţi antifungice şi acţionează direct asupra membranei celulare a candida. Poate fi folosit în candidoza cutanată, dar numai după ce este diluat într-un ulei purtător. În candidoza bucală, se pot face clătiri cu 1 picătură de ulei de arbore de ceai diluat într-o ceşcuţă cu apă.

Iaurtul

Atât consumat ca atare, în varianta naturală, fără zahăr şi fructe, cât şi aplicat local, iaurtul este un remediu pe care poţi conta în combaterea candidozei. Este sursă de bacterii probiotice precum Lactobacillus acidophilus, cu efecte benefice în infecţiile vaginale. De aceea, se recomandă consumul unui iaurt natural zilnic. De asemenea, poate fi folosit şi local. Candida se dezvoltă într-un mediu acid. O soluție care ajută la echilibrarea acidității din zona vaginală este iaurtul. Aplică o cremă pe care o prepari din 2 linguri de iaurt, 2 picături de ulei esențial de lavandă și 2 ceșcuțe de apă caldă. Se fac spălături vaginale o dată pe zi cu acest amestec.

În timpul tratamentului candidozei vaginale, se recomandă spălăturile cu infuzie de muşeţel şi pelin.

Contează şi alimentaţia 

Este recomandat ca în timpul tratamentului candidozei să se elimine zahărul, alcoolul, carnea procesată şi carbohidraţii rafinaţi. Acestea trebuie înlocuite cu consumul de legume precum mazarea, lintea, morcovii, cartofii dulci, spanacul, dovleceii. Se recomandă alimentele care conţin probiotice, care menţin echilibrul florei intestinale, prevenind proliferarea candidei. Printre acestea, în afară de iaurt, se mai pot consuma chefir, lapte bătut, varză murată şi castraveţii în saramură.