Când este necesară operaţia pentru polipi

1 2 jpg jpeg

Un polip nu reprezint─â o problem─â medical─â major─â dac─â nu cre┼čte, nu s├óngereaz─â sau nu apar anumite disfunc┼úionalit─â┼úi, ca pierderea mirosului, modific─âri ale vocii. Totu┼či, medicii decid, de multe ori, s─â ├«i elimine imediat ce sunt descoperi┼úi.

Opera┼úia polipilor la copii a devenit un subiect extrem de dezb─âtut. Exist─â p─ârin┼úi care vor s─â ├«┼či opereze copiii la primele semne ale unei r─âceli de lung─â durat─â ┼či al┼úii care prefer─â s─â se informeze din surse nu tocmai medicale ┼či s─â apeleze, ├«n mod gre┼čit, la solu┼úii alternative. Speciali┼čtii ne avertizeaz─â c─â simptomele afec┼úiunii cunoscut─â ├«n folclor drept ÔÇťpolipiÔÇŁ pot fi de multe ori ├«n┼čel─âtoare.

ÔÇťUn copil care are nevoie de aceast─â opera┼úie trebuie s─â r─âceasc─â extrem de des. Dac─â r─âce┼čte extem de des, adic─â la 2-3 s─âpt─âm├óni, face otite repetate, r─âm├óne cu o respir─â┼úie dificil─â, sfor─âie noaptea, atunci este nevoie de aceast─â interven┼úie. Un copil care face pe l├óng─â aceste r─âceli ┼či amigdalita iar─â┼či este un criteriu pentru care se indic─â opera┼úie pentru polipi.

Dac─â ├«n luna ianuarie copilul a fost operat ┼či dou─â luni copilul r─âce┼čte evident c─â va prezen┼úa din nou, respira┼úie pe gur─â, sfor─âit ┼či li se spune p─ârin┼úilor c─â micu┼úul trebuie operat din nou pentru c─â polipii au revenit. Nimic mai fals. Polipii nu revin la dou─â-trei luni. Un copil care nu aude, respira greu ┼či este diagnosticat ├«n decembrie, nu vom a┼čtepta p├ón─â vin─â prim─âvar─â pentru opera┼úie. Opera┼úia se poate face oric├ónd, ├«n orice anotimpÔÇŁ a explicat medicul Miori┼úa Toader, expert ORL. Din fericire aceast─â interentie dureaz─â circa 30 de minute ┼či dac─â a fost f─âcut─â la primele ore ale zilei, copilul poate pleca acas─â dup─â-amiaz─â.