Tratament pentru sinuzita - ce functioneaza
Ai racit recent si de atunci inca ai nasul infundat, febra si dureri de cap persistente? Mergi la medic pentru tratament, pentru ca este posibil sa ai sinuzita.
Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor paranazale, cavitatile din oasele fetei si craniului care se gasesc in imediata apropiere a nasului. Acestea sunt umplute cu aer si captusite cu o mucoasa fina, o prelungire a mucoasei nazale.
Cum se manifesta
Cand lichidul din sinusuri nu se mai elimina, apare senzatia de presiune in anumite zone ale fetei (frunte, obraz, baza nasului, dinti), disconfort care se accentueaza cand stranuti, tusesti, depui efort fizic, apleci capul inainte. Pe langa presiunea in anumite zone ale fetei, cei cu sinuzita se mai confrunta si cu secretii nazale vascoase, galbene sau verzui, febra (in primele zile), nas infundat, tuse cu expectoratii (mai intense pe timpul noptii), respiratie ingreunata.
Daca aceste simptome trec in 4 saptamani, vorbim de o sinuzita acuta. Cand insa acestea persista 8 saptamani sau reapar continuu dupa 8 saptamani, in ciuda unui tratament medicamentos efectuat corect, poate fi vorba de sinuzita cronica. Aceasta poate necesita un tratament invaziv si, eventual, o interventie chirurgicala.
Ce functioneaza in sinuzita acuta
In cazul sinuzitelor acute, tratamentul consta in:
- Clatirea si curatarea pasajelor nazale cu apa sarata sau cu o solutie salina;
- Folosirea corticosteroizilor nazali. Aceste spray-uri nazale ajuta la prevenirea si tratarea inflamatiei.
- Administrarea de corticosteroizi orali sau injectati. Aceste medicamente sunt folosite pentru ameliorarea inflamatiei cauzate de sinuzita, mai ales daca ai polipi nazali. Corticosteroizii orali pot provoca reactii adverse grave atunci cand sunt utilizati pe termen lung, de aceea sunt recomandati doar cand simptomele sunt severe.
- Antibiotice: sunt necesare in tratarea sinuzitei bacteriene.
- Medicamente antifungice: utile in tratarea sinuzitei fungice.
Cand este recomandata imunoterapia
In sinuzita alergica, evitarea expunerii la alergeni, cum ar fi parul animalelor sau mucegaiul, scade riscul aparitiei sinuzitei cronice. Daca nu se poate evitarea expunerii la alergeni, medicul poate recomanda imunoterapia - desensibilizare in acceptiunea larga, pentru imbunatatirea starii pacientului.
Operatia, recomandata in sinuzita cronica
cronica poate fi cauzata de o infectie, insa poate aparea si din cauza cresterii unor formatiuni in sinusuri sau in fosele nazale (polipi nazali) ori de o deviatie de sept care impiedica ventilatia corespunzatoare a acestor cavitati. De regula, sinuzita cronica afecteaza tinerii si adultii de varsta mijlocie, dar si copiii se pot confrunta cu sinuzita cronica. Daca tratamentul medicamentos nu da rezultate, medicul poate indica tratarea sinusurilor prin chirurgie. Chirurgia endoscopica a sinusurilor ar putea fi o optiune pentru cei care se confrunta cu sinuzita cronica. Pentru aceasta procedura, medicul utilizeaza un tub subtire, flexibil, cu o lumina atasata (endoscop) pentru a explora cavitatile din oasele fetei si craniului care se gasesc in imediata apropiere a nasului. In functie de sursa obstructiei, medicul poate folosi diverse instrumente pentru a indeparta polipii care cauzeaza blocaje nazale.