Modul inedit în care poate fi tratată depresia

Te simți descurajat, trist, fără speranță, dezinteresat de viață în general? Când aceste sentimente te încearcă pentru o perioadă scurtă de timp, poate fi vorba doar de o fază dificilă a vieții, dar când durează mai mult de două săptămâni și interferează cu activitățile zilnice, cum ar fi îngrijirea familiei, petrecerea timpului cu prietenii, mersul la muncă sau la școală, este posibil să te confrunți cu un caz mai sever de depresie.

image

După anxietate, depresia este cea mai frecventă tulburare psihică

Aproximativ 30% dintre persoanele care își vizitează medicul primar au simptome de depresie, dar mai puțin de 10% dintre ei au depresie severă. Practic, depresia a devenit cea mai frecventă suferință mintală la nivel de comunitate.

Un studiu desfășurat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atestat faptul că depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond. Se estimează că anual, 3 - 15 % din populația generală prezintă un episod depresiv, dintre care 0,4 - 5 % sunt episoade depresive severe. În Europa, din 1000 de adulți, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane). Toate aceste cifre îngrijorătoare au facut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Care sunt cauzele și cât durează depresia 

Cauza exactă a depresiei este neclară, dar o serie de factori pot contribui la apariția depresiei:

· predispoziție familială (moștenire);

· evenimente stresante din punct de vedere emoțional, mai ales dacă implică o pierdere;

· în cazul femeilor, posibilitatea unor variații ale nivelurilor hormonale;

· unele afecțiuni fizice;

· efecte secundare ale unor medicamente.

De obicei, depresia se dezvoltă la adolescenți, deși poate apărea la orice vârstă, inclusiv în copilărie. Aproape un sfert dintre adulții tineri prezintă un episod depresiv major până la vârsta de 24 de ani, acest grup populațional fiind mai expus decât oricare altul riscului de declanșare a depresiei. Depresia instalată în această perioadă critică a vieții poate avea consecințe nefaste de mare amploare pe termen scurt - cuprinzând aici deteriorarea relațiilor interpersonale, funcționarea deficitară socioprofesională și riscul de adicție sau consum de substanțe psihoactive, dar și pe termen lung, cu afectarea întregii dezvoltări neuropsihice.

Un episod de depresie durează de obicei aproximativ 6 luni dacă nu este tratat, dar uneori persistă timp de 2 sau mai mulți ani. Episoadele tind să se repete de mai multe ori de-a lungul vieții. În aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reacție la un eveniment de viață negativ. Ulterior însă, episoadele se pot repeta fără nicio cauză aparentă.

Riscul este mai mare în cazul persoanelor care au antecedente de tulburări afective sau un istoric de afecțiuni psihice în familie, de consum de alcool sau substanțe psihoactive.

Tratamentul balnear cu ape termale sulfuroase poate aduce ameliorare în depresie

       Pentru cei care suferă de anxietate, apele termale pot fi soluția salvatoare, alături de tratamente holistice și meditație. Apele termale nu sunt doar relaxante și plăcute, dar pot ajuta la combaterea stărilor de stres și anxietate, care duc și la depresie. Acestea au proprietăți antidepresive datorită creșterii eliberării serotoninei, un neurotransmițător legat direct de senzația de bine.

Cum te ajută? „Băile termale și cele sulfuroase vor completa starea de bine a pacientului, pentru că diminuează depresia și pesimismul și îi oferă o stare de liniște și confort. Corpul se va simți mai ușor și mai relaxat, în timp ce orice urmă de tensiune va fi îndepărtată. De fapt, beneficiile apei sunt completate de o abordare holistică: în tradiția ayurvedică există tratamente dedicate capului și gâtului sau altor zone ale corpului care ajută la relaxarea minții și la întărirea sistemului nervos, iar combinate cu aportul de apă și balneoterapia ajută la combaterea tensiunii psihofizice cauzate de stres.”, explică Carmen Oproiu, medic balneolog.