Depresie: această vitamină previne gândurile suicidare

Un studiu de amploare, la care au participate peste 800.000 de persoane, a arătat că administrarea unei vitamine reduce semnificativ gândurile suicidare pe care persoanele cu depresie le au.

image

Este vorba despre vitamina B9 sau acidul folic, cunoscută mai ales pentru faptul că este recomandată gravidelor, cu scopul de a preveni malformaţiile la copil.

Însă o cercetare recentă a specialiştilor americani publicată de jamanetwork.com arată că suplimentarea acestei vitamine este utilă şi persoanelor cu depresie care au gânduri de sinucidere, notează topsante.com. Acest studiu, care a monitorizat peste 800.000 de oameni, a arătat că atunci când persoanele care au luat suplimente cu acid folic probabilitatea de a încerca să se sinucidă sau de a se autovătăma a fost redusă cu 44%.

Cercetătorii au studiat dosarele medicale a 866.500 de persoane care au primit suplimente cu acid folic timp de cel puțin 24 de luni între 2012 și 2017 și au observat dacă au fost tratate sau internate pentru tentativă de sinucidere sau autovătămare.

„Acest studiu farmacoepidemiologic la scară largă despre acidul folic a arătat o asociere benefică în ceea ce priveşte ratele mai scăzute de tentative de sinucidere. Rezultatele justifică efectuarea unui studiu clinic randomizat. Dacă este confirmat, acidul folic ar putea fi un tratament sigur, ieftin și disponibil pe scară largă pentru pacienții cu idei sau comportament suicidar”, potrivit cercetătorilor.

Citeşte şi: Actorul Eugen Cristea a ajuns în spital din cauza depresiei

Vitamina B9 este prezentă în spanac, varză, broccoli, ficat de vită, soia, drojdie. Este o vitamină esențială pentru formarea globulelor roșii, ajutând la prevenirea anemiei. Această substanță este implicată în procesul de creștere și în dezvoltarea normală a coloanei vertebrale, a creierului și a craniului, în primul trimestru de sarcină. Acidul folic joacă un rol important în funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos central (intervine în sinteza unor neurotransmițători precum serotonina) și a imunității.

Sursă: Association Between Folic Acid Prescription Fills and Suicide Attempts and Intentional Self-harm Among Privately Insured US Adults, Jama psychiatry, septembrie 2022