Eşti cu moralul la pământ? Alungă tristeţea cu aceste alimente!

Stresul zilnic, dorinţa de a face totul perfect și responsabilităţile multiple îţi pot scădea moralul și îţi pot aduce o stare de tristeţe. Iată ce alimente trebuie să consumi pentru a-ţi recăpăta energia și starea de bine!

image

Starea de bine poate fi asigurată şi prin alimentaţie. Foto: Shutterstock

Peștele gras, o sursă execelentă de acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi esenţiale organismului și pot fi asimilate doar printr-o dietă adecvată sau prin administrarea de suplimente alimentare, întrucât corpul nu poate produce aceste grăsimi esenţiale, informează healthline.com. Mai multe studii recomandă consumul de pește gras (ton, macrou, somon), bogat în Omega-3, pentru reducerea semnificativă a riscului de dezvoltare a depresiei. De asemenea, Omega-3 îndeplinește roluri importante în buna funcționare a creierului și a sistemului cardiovascular. Unele studii recomandă consumul de Omega-3 pentru prevenirea maladiei Alzheimer.

Ciocolata neagră contribuie la menținerea unui creier sănătos

Bogată în potasiu, magneziu și antioxidanți, ciocolata neagră devine un aliat de nădejde când ai moralul la pământ. Mai mult decât atât, aceasta conține o serie de compuși precum cofeina, teobromina și N-aciletanolamina, care sunt asociați cu menținerea stării de bine și reducerea riscului de a dezvolta depresie. În plus, un studiu realizat în 2015 susține că, atunci când este consumată cu moderație, cicolata neagră poate preveni disfuncțile cognitive, informează singlecare.com. De asemenea, un alt studiu, din 2017, susține că bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin consumul de ciocolată neagră. Totuși, aceasta trebuie consumată cu moderație, multe sortimente  de ciocolată neagră din comerț conținând cantități mari de zahăr și aditivi. Alege ciocolata neagră cu un conţinut cât mai mare de cacao.

Banana “alimentează” hormonii fericirii

Dopamina și serotonina, numiţi și hormonii fericirii, sunt esențiali în menținerea unei stării psihice bune. S-a dovedit că bananele, care au un conținut ridicat de vitamina 6, ajută la sinteza hormonilor fericirii, menținându-ne starea de bine. De asemenea, bananele sunt recunoscute pentru conținutul de prebiotice, care ajută la menținerea sănătății intestinului gros. O banană mare conține aproximativ 16 grame de zahăr și 3.5 grame de fibre.

Vezi şi: Dieta prințesei Kate Middleton este sănătoasă și ușor de ținut

Ovăzul crește energia și voia bună

Este indicat să consumi ovăz la micul dejun, fiindcă nu numai că-ți dă energie, dar este o sursă excelentă de fibre și fier. Astfel, prin consumul de ovăz previi constipația și deficiența de fier. Mai mult, un studiu arată că fibrele consumate la micul dejun sunt asociate cu îmbunătățirea stării de spirit, potrivit healthline.com. Te poți bucura de beneficiile ovăzului adăugându-l în iaurturi.

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți  

Ideale pentru a fi consumate la micul dejun sau drept o gustare sănătoasă, fructele de pădure sunt recunoscute pentru nivelul crescut de antioxidanți și compuși fenolici. Antioxidanții și compușii fenolici sunt asociați cu lupta împotriva stresului oxidativ și menținerea sănătății celulare. De asemenea, potrivit unui studiu, consumul de fructe de pădure este asociat cu scăderea cu aproximativ 39% a dezvoltării depresiei. Așa că bucură-te de beneficiile fructelor de pădure, consumându-le ca atare sau adăugându-le în salate și iaurturi.

Știai că…

…atunci când consumi regulat fructe și legume ai un risc mai mic de a dezvolta depresie?

…iaurtul grecesc, bogat în calciu, reduce iritabilitatea și starea de tristețe? Calciul are un rol esențial în eliberarea unor neurotrasmițători care îmbunătățesc starea de spirit.

Articol scris de Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/mood-food#7.-Nuts-and-seeds

https://www.singlecare.com/blog/dark-chocolate-health-benefits/

https://www.eatthis.com/instant-happiness-foods/