Dieta de vară: ce alimente sunt de preferat, ce ar trebui evitat!

O dietă sănătoasă, combinată cu hidratarea corespunzătoare, protecția solară și pauze frecvente de la soare, poate contribui la menținerea sănătății și confortului în timpul verii.

Vremea caldă de vară ne afectează funcțiile organismului, inclusiv metabolismul, digestia și echilibrul fluidelor. Prin urmare, alegerile alimentare din această perioadă sunt esențiale pentru a ne menține răcoroși și energici.

Ce să consumi

1. Pepene verde

Este compus în proporție de aproximativ 90% apă, fiind ideal pentru hidratare. În plus, este o sursă excelentă de vitamina C, A și potasiu, care ajută la menținerea echilibrului electrolitic în organism.

pepene  foto   Shutterstock jpg

Pepenele este ideal pentru a te vitaminiza și hidrata. Foto: Shutterstock

2. Castravete

Este un alt aliment bogat în apă și sărac în calorii. Acesta ajută la reglarea temperaturii corpului și eliminarea toxinelor. Poate fi consumat în salate, smoothie-uri sau ca garnitură.

3. Apă de nucă de cocos

 Apa de nucă de cocos este un remediu natural pentru sete, bogat în electroliți precum potasiu, sodiu și magneziu. Ajută la rehidratarea organismului în zilele toride și este o sursă excelentă de antioxidanți.

4. Mentă

 Conține mentol, care are un efect răcoritor asupra corpului. Este, de asemenea, benefică pentru digestie și reducerea inflamațiilor. Menta poate fi adăugată în apă, smoothie-uri sau salate.

5. Iaurt

Este un aliment răcoritor care furnizează probiotice benefice pentru tractul digestiv. Consumarea iaurtului ajută la reducerea căldurii corporale, a inflamațiilor și a problemelor digestive. Poate fi consumat ca gustare, în smoothie-uri sau ca dressing.

Alimente de evitat

1. Mâncăruri picante și prăjite

Cresc temperatura corporală și cauzează deshidratare. Aceste alimente pot duce, de asemenea, la indigestie și arsuri la stomac.

2. Alcool

Trebuie evitat deoarece deshidratează organismul și crește temperatura corporală, putând duce la epuizare termică și insolație.

3. Cafea

Este un diuretic care poate deshidrata organismul. Consumul de cafea poate, de asemenea, să crească temperatura corporală și să provoace transpirație excesivă.

4. Carne roșie

Este greu de digerat și crește temperatura corporală. Consumul de carne roșie în timpul verii poate duce la probleme digestive și letargie.

Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg

Carnea roșie și cea tocată se digeră greu și sunt de evitat vara, pe temperaturi ridicate. Foto: Shutterstock

5. Băuturi cu zahar

Sucurile, băuturile energizante și pentru sportivi, conțin cantități mari de zahăr care pot provoca deshidratare și fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge. Aceste băuturi ar trebui înlocuite cu apă sau apă de nucă de cocos.

Alimentele pe care le consumăm în lunile de vară au un impact direct asupra sănătății și bunăstării noastre. Consumând alimente bogate în apă, ne putem menține hidratați, în timp ce evitarea alimentelor grele și picante poate preveni senzația de căldură și disconfort.

Sursa: ND TV