În ce condiţii se poate face un transplant hepatic în Turcia
Transplantul de ficat este metoda de tratament indicată în afecțiunile hepatice sau cronice care determină disfuncția ireversibilă a acestui organ.
Ficatul este un organ cu peste 500 de funcţii în organism. Rolurile sunt atât de importante încât nu există un aparat care să le poată prelua, la fel ca, de exemplu, în cazul dializei, care suplineşte funcţiile renale.
La nivelul ficatului, sunt procesate glucidele, proteinele, lipidele, vitaminele şi sărurile minerale de care organismul are nevoie. De asemenea, ficatul are rol de sinteză şi secreţie de bilă, substanţă necesară pentru digestia şi absorbţia unor substanţe nutitive. Ficatul ajută şi la controlul metabolismului şi, alături de sistemul imunitar, combate acţiunea celulelor şi substanţelor dăunătoare. De asemenea, transformă substanţele toxice în produşi netoxici, metabolizează alcoolul şi este locul principal de sinteză a colesterolului.
Bolile care necesită transplant de ficat
În anumite boli care determină disfuncţia ficatului, este nevoie de transplant.
„Pentru a suferi un transplant de ficat, trebuie să aveți boală hepatică cronică. Cauzele care duc la boli hepatice cronice sunt foarte diverse, în cazurile de complicații ale cirozei la o persoană cu boală hepatică cronică, adică sângerare variceală, hepatocel, cancer, acumulare de acid sau dezvoltarea encefalopatiei numită comă hepatică, sau în cazurile în care unele valori de laborator sunt crescute și aceasta se numește scor combinat. Când scorul este calculat a fi peste 15, recomandăm transplantul de ficat pacienților”, explică prof. dr. Ayhan Dinçkan, președinte al Centrului de Transplant de Organe, Turcia.
Condiţii pentru a face un transplant de ficat în Turcia
„Pacienții veniți din România pot beneficia bineînțeles de transplant de ficat. Pentru aceasta trebuie să existe un donator de la o rudă până la gradul IV, iar acesta să fie și compatibil din punct de vedere medical. Dacă se întrunesc aceste condiţii, desigur că pot fi supuși unui transplant de ficat”, explică prof.dr.Ayhan Dinçkan.
Prof. dr. Ayhan Dinçkan, președinte al Centrului de Transplant de Organe, Turcia