Ne protejează 4 cafele pe zi de cancerul hepatic? Iată ce spune dr. Irinel Popescu!

image

Unele studii au arătat efectul protector al cafelei, iar medicul Irinel Popescu a vorbit într-un podcast despre acest lucru, precum şi despre factorii care dăunează ficatului.

Sunt numeroase cercetări care arată că un consum regulat de cafea (3 pe zi) protejează ficatul, iar cei cu boli hepatice pot bea chiar mai multe - 4.

Un studiu recent citat de CNN a arătat că un consum de cafea, inclusiv decofeinizată, de 3-4 căni pe zi, reduce riscul de a face boli hepatice sau de a muri din cauza lor.

Prof. dr. Irinel Popescu: Nu sunt atât de convins

„Glucidele sunt cele care duc mai mult chiar decât lipidele, la obezitate, la exces ponderal și la depunerea de grăsimi ficat. Așa încât, consumate în exces, da, sunt nocive.

În ce privește cafeaua, e o poveste puțin amuzantă în care, sincer, după o lungă lungă experiență cu bolile ficatul, eu nu cred. Da, se spune științific în articole publicate în reviste serioase că protejează ficatul de cancer și că patru cafele pe zi dau aproape garanția care persoana n-o să facă niciodată cancer hepatic, mi-e greu să cred lucrul ăsta.

Și, mai ales, sunt puțin contrariat văzând că până la urmă nu s-a făcut un studiu pe pacienți expuși riscului de cancer hepatic. Și ăștia sunt în primul bolnavii, cu ciroză hepatică și cu infecție virală.

Aici riscul de cancer e mare, se și recomandă la șase luni monitorizare, ecografie și markeri specifici pentru a depista precoce cancerul hepatic. Ei bine, dacă s-ar face două loturi de bolnavi cu ciroză hepatică, să zicem, dintre care unul consumă cafea și celălalt nu, poate că aș fi convins. Dar până atunci nu sunt atât de convins de efectul protector al cafelei asupra ficatului și mai ales protector în ce privește cancerul hepatic”, a declarat  prof. dr. Irinel Popescu potrivit gândul.

 Integrat unui stil de viaţă sănătos, echilibrat, consumul de cafea este încurajat, potrivit multor specialişti.