Iată de ce este necesar masajul limfatic!

Limfa este un lichid transparent, incolor, care circulă prin vasele și ganglionii limfatici, precum și în spațiile intercelulare, mediind schimbul de substanțe dintre sânge și țesuturi.

Aceasta este formată ca un lichid interstițial. Pătrunde în vasele limfatice prin filtrare, trecând cel puțin printr-un ganglion limfatic. Limfa circulă de la țesuturi la sânge, preluând deșeurile, iar organismul uman are în jur de 1,5 litri de limfă, cu rol primordial în procesul de detoxifiere a organismului și de activare imunitară.

image

Drenajul este cea mai cunoscută terapie pentru sistemul limfatic. Foto: Shutterstock

Are rol adjuvant și preventiv

Așa cum există probleme la nivelul circulator, pot apărea și la nivelul sistemului limfatic, iar efectele se traduc într-un raspuns imunitar inadecvat, pentru că limfa joacă un rol important în imunitate și într-o detoxifiere ineficientă a organismului. În timp, acest lucru produce dezechilibre majore și favorizează instalarea bolilor.

Masajul de drenaj limfatic are rol de prevenție dar este și curativ, ajutând limfa să circule optim prin organism.

Drenajul limfatic manual constă în aplicarea unor tehnici specifice, prin mişcarea ritmică a mâinilor, cu o anumită presiune, facilitând eliminarea lichidelor excedentare, menţinând astfel echilibrul hidric al spaţiilor interstiţiale şi eliminarea deşeurilor provenite din metabolismul celular.

Efectul masajului constă în detoxifierea generală a organismului cu impact asupra regenerării celulare, întăririi sistemului circulator și imunitar, relaxarea sistemului nervos și prevenirea oboselii, epuizării și a efectelor sedentarismului.

Are și contraindicații

Oricine poate beneficia de efectele pozitive ale drenajului limfatic, dar există și contraindicații precum cancerele care nu au fost tratate chirugical, sau cele metastazate, afecţiuni toraco-pulmonare precum tuberculoză pulmonară, pneumonie, abcese pulmonare, afecţiuni cardio-vasculare majore precum cardiopatie ischemică instabilă, edem cardiac, tromboze, tromboflebite, hemoragii, inflamaţii acute, alergii în stadiu acut, zone cu fracturi, stări febrile și primul trimestru de sarcină.

Masajul limfatic este recomandat o dată pe săptămână, pentru întreținere, ori în funcție de ceea ce vrem să ameliorăm, conform unui plan realizat de terapeut.