Cum te tratezi cu ajutorul sunetelor şi ce beneficii inedite se pot obţine

Muzica ne face plăcere, ne potențează stări și sentimente, dar efectele sunetului pot merge mult mai profund și pot avea chiar efecte terapeutice.

image

Terapia prin sunete poate combate stresul și anxietatea, ajută oamenii să facă față mai bine durerii, oboselii și problemelor de memorie. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea multor aspecte ale vieții, de aceea există un interes din ce în ce mai mare pentru terapia cu sunete ca metodă modernă de vindecare.

Există diferite moduri prin care se poate utiliza terapia cu sunete. Uneori, se foloseşte expunerea la sunete la un anumit ton sau frecvență pentru a trimite o vibrație terapeutică în corp. În alte cazuri, presupune producerea unor sunete, alteori se poate folosi muzică liniștitoare pentru a ajuta la relaxare.  

Beneficiile potențiale pentru sănătate ale terapiei cu sunet includ ameliorarea unor simtome precum cele care însoţesc anxietatea, depresia, tulburarea de stres posttraumatic, fibromialgia, declinul cognitiv și durerea asociată cu diverse afecțiuni. 

Cum funcționează  

Deși există diferite tipuri de terapie cu sunet, toate formele sunt menite să inducă relaxarea la nivelul sistemului nervos central. Elemente de sunet, cum ar fi frecvența sau înălțimea și ritmul, sunt manipulate pentru a produce răspunsul dorit. Sunetele terapeutice pot completa și o altă activitate relaxantă, cum ar fi meditația.

Scopul final este de a crea o schimbare mentală sau fizică pentru a reduce durerea, a calma emoțiile, a ușura stresul sau a crește energia.

Terapia vibroacustică, de exemplu, expune pacienții la o frecvență a sunetului de 40 de herți (Hz), pentru a simți o anumită vibrație. Pacientul se așează sau se întinde și folosește un dispozitiv care trimite vibrații și redă muzică.

Un studiu a arătat că această terapie a îmbunătățit abilitățile cognitive la persoanele cu boala Alzheimer, în timp ce alte studii au arătat că poate ajuta la gestionarea durerii, îmbunătățirea memoriei, reducerea oboselii și îmbunătățirea stării de spirit la persoanele cu fibromialgie.

Terapia vibroacustică are rădăcinile în ideea că organismul răspunde la vibrații. Prin urmare, vibrațiile la frecvențe specifice sunt emise cu scopul de a crea relaxare și ameliorarea durerii. 

Vezi şi: Care sunt cele 6 semne zodiacale predispuse la depresie?

Avantajele terapiei cu boluri cântătoare 

Mai este cunoscută și ca terapie cu boluri tibetane şi a fost folosită de secole pentru a induce relaxarea. Aceasta implică lovirea unor boluri speciale din metal, de diverse dimensiuni, cu un ciocan pentru a produce un sunet clar cu vibrații. Suntetul astfel obținut, de joasă frecvență care vine de la bolurile cântătoare  relaxează sistemul nervos central. Un studiu realizat în 2016 a arătat că este eficientă pentru reducerea stresului, oboselii, furiei și depresiei.

Ce efecte are folosirea diapazonului

Mic instrument acustic format dintr-o bară de oțel în formă de U, care vibrează la lovire, diapazonul servește la acordarea instrumentelor muzicale sau la indicarea tonului pentru un ansamblu coral. În terapie, diapazonul este folosit pentru a aplica vibrații specifice diferitelor părți ale corpului. Această formă de terapie vibrațională funcționează similar cu acupunctura, doar că folosește vibrații în loc de ace. Deși nu există literatură de specialitate care să confirme efectele acestei terapii, practica arată că ajută la atenuarea durerilor musculare și osoase.

Meditația ghidată reduce stresul

O altă formă de terapie prin sunet este meditația ghidată. Acest tip de terapie se bazează pe intonarea sau repetarea mantrelor. Poate oferi beneficii precum reducerea stresului, mai puțină anxietate, memorie mai bună, tensiune arterială scăzută și reducerea durerii resimțite.

Sfatul specialistului  

Daniel C. Muntean, specialist în psihoterapie integrativă şi transpersonală 

Muzica, prin anumite forme ale ei, facilitează acordarea ființei umane la noi surse de inspirație, contribuind la rafinarea și elevarea conștiintei. Ea determină influențe extrem de profunde în sfera psiho-mentală. Terapia prin sunete are mai multe subcategorii: meloterapia – terapia care are la baza o melodie, sonoterapia – foloseşte sunete speciale, vocaloterapia – foloseşte sunetele emise vocal. În funcție de personalitatea, de afecțiunile și de obiectivele pacienților, specialistul poate alege una din cele două forme ale terapiei, activă (practicarea unui instrument, compunerea de melodii, executarea de mişcări ritmice pe sunetele muzicii pentru exprimarea sinelui) sau pasivă (ascultarea muzicii, care poate stimula energia creativă și contribuie la creșterea capacității de concentrare a memoriei).

Datorita efectului sau asupra sistemului nervos central, muzica ajută la relaxare și la reducerea stresului (anxietate, durere cronică, hipertensiune, dificultăţi de învatare etc.), iar ca instrument de dezvoltare personală, contribuie la creșterea capacităților cognitive (atenție, memorie), psihomotorii (agilitate, coordonare, mobilitate) și socioafective.