Studiu: Grupa de sânge poate influența riscul de accident vascular cerebral

Persoanele cu sânge cu grupa de sânge A au un risc mai mare de accident vascular cerebral precoce, deși stilul de viață poate influența acest risc.

Persoanele cu grupa sanguină A pot prezenta un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, a constatat un nou studiu care a constatat că au existat diferențe genetice la cei cu grupa de sânge A care pot influența producerea de accidente vasculare cerebrale.

Cercetările recent publicate în revista Neurology arată o asociere puternică între a avea grupa sanguină A și un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic cu debut precoce.

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de deces și aproape 90% din toate accidentele vasculare cerebrale sunt accidente vasculare cerebrale ischemice, adică un cheag de sânge oprește sângele să ajungă în creier.

grupa de sange shutterstock 603317201 jpg

Foto: Shutterstock

În timp ce noul studiu sugerează că există un factor genetic puternic care leagă tipul de sânge de accidentul vascular cerebral, co-autorul studiului Braxton Mitchell, PhD, MPH, epidemiolog genetic la Universitatea din Maryland, a spus:

„În marea schemă grupa de gânge este un factor de risc mai mic decât alții”, a spus Mitchell.

Cercetătorii implicați în noul studiu au căutat să înțeleagă cât de importantă este genetica atunci când vine vorba de riscul unei persoane de accident vascular cerebral. Pentru a face acest lucru, au efectuat un studiu de asociere la nivelul genomului care a inclus colectarea de date despre cazurile de accident vascular cerebral din întreaga lume. Majoritatea datelor studiului au fost din Statele Unite și Europa.

Din 48 de studii diferite, cercetătorii au analizat informații despre sănătate asociate cu aproape 17.000 de pacienți cu accident vascular cerebral a căror vârstă variază între 18 și 59 de ani. Mai multe 599.237 de cazuri medicale care nu implică accident vascular cerebral au acționat ca martori. Oamenii au fost împărțiți în cele patru grupe sanguine principale, în funcție de faptul că au avut un accident vascular cerebral precoce, un accident vascular cerebral tardiv sau niciun accident vascular cerebral.

Cercetătorii au căutat variante genetice în întregul genom și între grupurile de studiu. Ei au descoperit diferențe genetice semnificative între pacienții care au suferit un accident vascular cerebral și cei care nu au suferit. Diferențele au fost observate în mod specific în genele care codifică grupa sanguină A.

„A fost surprinzător pentru mine că la grupa sanguină A a fost de departe cea mai puternică asociere pe care am văzut-o în accidentul vascular cerebral cu debut precoce”, explică dr. Mitchell. Și nu numai asta, asocierea a fost mult mai puternică pentru accidentul vascular cerebral cu debut precoce decât pentru accidentul vascular cerebral cu debut tardiv. Așa că a fost o surpriză pentru noi.

A avea sânge de tip A a fost asociat cu o șansă cu 18% mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral cu debut precoce. Aceasta a inclus un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge, care pot declanșa un accident vascular cerebral. În schimb, persoanele cu grupa de sânge O au avut cu 12% mai puține șanse de a avea un accident vascular cerebral precoce decât alte tipuri de sânge.

A existat, de asemenea, un risc ușor de accident vascular cerebral precoce și tardiv la persoanele cu grupa B.

Sandra Narayanan, MD, neurolog vascular și chirurg neurointervențional la Pacific Neuroscience Institute, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că cercetarea se adaugă la ceea ce oamenii de știință știu deja despre factorii de risc necontrolabili pentru bolile de inimă - cum ar fi genetica care contribuie la tipul de sânge al unei persoane.

Cu toate acestea, dr. Narayanan a adăugat că descoperirile ar putea fi catalizatorul de care oamenii cu un profil genetic mai riscant pentru accident vascular cerebral au nevoie pentru a schimba stilul de viață mai sănătos.

Din punct de vedere medical, dr. Narayanan a adăugat că înțelegerea bazei genetice din spatele accidentului vascular cerebral ar putea „iniția conversația cu privire la medicamente sau alte strategii de reducere a trombozei arteriale sau venoase”.

Deoarece doar 35% dintre participanți nu erau europeni, ea adaugă că studiile viitoare cu populații mai diverse pot ajuta la o mai bună înțelegere a riscurilor de accident vascular cerebral la tipurile de sânge de diferite rase și etnii.

Împreună cu genetica și grupa de sânge, vârsta este un alt factor care poate crește riscul de accident vascular cerebral. După vârsta de 55 de ani, riscul de accident vascular cerebral se dublează la fiecare deceniu. În timp ce accidentele vasculare cerebrale apar cel mai des în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, unul din șapte accidente vasculare cerebrale apar la cei între 15 și 49 de ani.

Sexul unei persoane poate influența și accidentul vascular cerebral. O analiză din 2022 raportează că femeile mai mult decât bărbații risc de accident vascular cerebral și o povară disproporționată de dizabilități și deces după aceea.

Un studiu separat din 2022 a calculat că femeile tinere între 35 și 45 de ani se confruntă cu un risc cu 44% mai mare de accident vascular cerebral ischemic decât bărbații de aceeași vârstă. CDC explică că femeile tind să fie în pericol de a avea un accident vascular cerebral din cauza sarcinii și a utilizării pilulelor contraceptive.

Dintre toate rasele și etniile, persoanele de culoare au cel mai mare risc de accident vascular cerebral. Asociația Americană a Inimii spune că unul dintre motivele pentru care americanii de culoare au o prevalență mai mare a accidentului vascular cerebral este pentru că două treimi din acest grup rasial tind să aibă cel puțin un factor de risc pentru accident vascular cerebral, inclusiv:

·     Diabet

·     Anemia celulelor secera

·     Tensiune arterială crescută

·     Colesterol ridicat

·     Obezitate sau supraponderalitate

Totuși, dr. Mitchell a spus că există componente mult mai influente decât factorii de risc necontrolați menționați mai sus. Aproximativ 80% dintre accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite, a spus dr. Narayanan. Pentru a preveni în primul rând un accident vascular cerebral sau pentru a reduce riscul ca acesta să se repete, ea recomandă aceste strategii pentru menținerea unui stil de viață sănătos.

- Renunță la fumat

- Ia-ți zilnic tensiunea dacă știi că ai

- Mâncă o dietă în stil mediteranean bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și nuci.

- Fă sport! S-a contat că exercițioul fizic  cel puțin 2 ore și jumătate pe săptămână timp de 3 luni după un accident vascular cerebral a îmbunătățit sănătatea unei persoane și calitatea generală a vieții. Dr. Narayanan spune că și mișcarea timp de 10 minute zilnic conteaza comparativ cu  a nu face nimic.

- Măsoară-ți colesterolul, mai ales dacă ai avut deja un accident vascular cerebral.

Sursa: Health.com