Cum pot fi tratate modern unele afecțiuni ginecologice severe

image

Evoluția tehnicilor chirurgicale a dus la apariția unor metode moderne de tratament pentru diferite afecțiuni, inclusiv ginecologice. Astfel, în prezent, intervențiile chirurgicale pot fi realizate și minim invaziv, cu incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.

Și în cazul bolilor ginecologice medicul poate recomanda, atunci când există indicație pentru chirurgie, tratament prin histeroscopie, laparoscopie sau chirurgie robotică. Indicația este stabilită în funcție de fiecare caz în parte.

Histeroscopia este utilizată atât în scop diagnostic, în special la pacientele cu sângerări vaginale anormale, cât și pentru tratament minim invaziv. Ginecologul introduce un tub subțire, numit histeroscop, prevăzut cu un sistem optic în vârf, prin vagin și prin colul uterin, până în interiorul uterului. Astfel, nu este realizată vreo incizie. Atunci când observă formațiuni anormale sau alte probleme care necesită tratament, medicul poate interveni imediat pentru rezolvarea lor. Prin histeroscopie sunt tratate afecțiuni ca polipii endometriali, istmocelul, sinechia uterină și miomul uterin.

Chirurgia laparoscopică implică efectuarea unor incizii mici la nivel abdominal. Intervențiile laparoscopice sunt indicate în tratamentul multor afecțiuni ale tractului genital, în special pentru endometrioză, chist ovarian, fibrom uterin, sarcină ectopică și aderențe pelvine. O intervenție laparoscopică implică inserarea unui instrument subțire, dotat cu o sursă de lumină și o cameră video, printr-o incizie în zona pelvisului. Chirurgul are acces vizual și poate introduce și alte instrumente chirurgicale, prin alte mici incizii, pentru efectuarea tratamentului. Laparoscopia este utilizată inclusiv pentru operația de histerectomie, care poate fi indicată inclusiv în cancerul endometrial și cancerul de col uterin.

O formă avansată a laparoscopiei o reprezintă chirurgia robotică în ginecologie. Robotul este dotat cu brațe articulate care sunt controlate, prin intermediul unei console, de chirurg. Brațele robotului au o mobilitate superioară mâinii umane, eliminând tremorul fiziologic, realizând în acest fel incizii de mare finețe și cu o precizie sporită. În plus, sistemul robotic oferă chirurgului o imagine de înaltă calitate a câmpului operator, tridimensională, mărită de până la 10 ori.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu afecțiuni ginecologice au acces la toate tipurile de tratament chirurgical minim invaziv, în funcție de indicația medicală stabilită. Intervențiile sunt realizate de medici foarte bine pregătiți și cu multă experiență, în condiții sporite de siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii existente în România. În cazul operațiilor robotice, acestea sunt efectuate cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical existent în acest moment, prin tehnologiile pe care le utilizează, da Vinci Xi. Postoperator, pacientele primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca Secție ATI de categoria I.