Studiu: Femeile cu această boală au un risc mai mare de cancer ovarian
Femeile cu endometrioză severă au un risc de zece ori mai mare de a dezvolta cancer ovarian, iar persoanele cu orice formă de endometrioză au un risc de patru ori mai mare, sugerează un nou studiu. Cu toate acestea, pacientele nu ar trebui să intre în panică.
Femeile care suferă de endometrioză ar putea avea un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer ovarian, conform noilor cercetări.
În cadrul studiului s-a demonstrate că femeile cu endometrioză aveau de peste patru ori mai multe șanse să dezvolte cancer ovarian comparativ cu cele care nu aveau această afecțiune. Pentru femeile cu endometrioză severă, riscul de cancer creștea aproape de zece ori.
Cu toate acestea, experții au avertizat că reprezintă totuși o creștere relativ mică a riscului, în general, și că pacienții cu endometrioză nu ar trebui să fie excesiv de preocupați.
Studiul, publicat pe 17 iulie în revista JAMA, a inclus aproape 78.900 de femei din Statele Unite cu endometrioză.
Endometrioza se asociază cu sângerări puternice și infertilitate. Foto: Shutterstock
Această boală, care afectează aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă, apare atunci când țesuturi similare cu cele care căptușesc uterul încep să crească în afara acestui organ, declanșând inflamații și cicatrici.
Există diferite tipuri de endometrioză, care variază în funcție de locul în care crește țesutul anormal – fie pe membrana care acoperă organele din pelvis, în ovare sau pe și între alte organe din regiunea pelviană și abdominală. Aceste tipuri variază în severitate, dar, în general, endometrioza este puternic asociată cu dureri pelviene, infertilitate, sindrom de colon iritabil și cancere mamare, endometriale și ovariene.
Anterior, un studiu din Finlanda a raportat că femeile cu endometrioză aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer ovarian și un risc de zece ori mai mare dacă aveau forma bolii care afectează ovarele, comparativ cu cele fără această condiție. Cu toate acestea, acel studiu nu a avut suficiente probe pentru a efectua o analiză detaliată a riscurilor asociate cu fiecare tip de endometrioză.
Noul studiu publicat în JAMA umple acest gol.
„Sunt pasionată de a oferi femeilor informații cuantificabile care să le ajute în procesul de luare a deciziilor împreună cu medicii lor de familie sau cu ginecologii,” a declarat co-autoarea studiului, Karen Schliep, epidemiolog în reproducere și eduație perinatală la Universitatea din Utah, pentru Live Science.
În acest moment, studiul nu sugerează modificări în ceea ce privește cine ar trebui să primească diagnostic sau intervenții preventive pentru cancerul ovarian, a subliniat Schliep.
Totuși, „speranța mea este că, lucrând cu alți cercetători și, în special, cu experți în cancer, putem dezvolta modele de predicție care să fie utilizate de clinicieni și pacienții lor pentru a ajuta la luarea unor astfel de decizii dificile,” a adăugat ea.
Pentru acest studiu, Schliep și colegii ei au extras informații despre femei cu vârste între 18 și 55 de ani din Baza de date a populației din Utah. Grupul final a inclus 78.893 de femei cu un istoric de endometrioză și aproximativ 379.000 de femei fără endometrioză cunoscută. Dintre aceste grupuri, aproape 600 de femei aveau cancer ovarian.
Autorii au împărțit endometrioza în cinci categorii, în funcție de organele afectate și au împărțit cancerele ovariene în două tipuri, în funcție de faptul dacă ele au crescut local sau mai agresiv.
Acest set mare de date a relevat că femeile cu orice tip de endometrioză aveau un risc de 4,2 ori mai mare de a dezvolta cancer ovarian pe parcursul vieții, comparativ cu femeile fără această afecțiune. În acest grup general, creșterea riscului era mai mare pentru cancerele locale decât pentru cele agresive.
Pentru cele a căror condiție afecta doar organele pelviene, riscul de cancer era de 19 ori mai mare decât normalul. Cele confirmate cu endometrioză atât pe organele pelviene, cât și pe ovare aveau un risc de 13 ori mai mare. Din nou, riscul de cancere locale era mai mare decât cel al cancerelor agresive, deși ambele riscuri erau ridicate.
„Este de interes să determinăm, și în prezent nu avem un mod de a face acest lucru, care sunt acele câteva persoane care au endometrioză și sunt la un risc mai mare de cancer ovarian,” a spus Dr. Paul Yong, ginecolog și cercetător la Centrul de sănătate a femeilor pentru durerea pelviană și endometrioză, care nu a fost implicat în studiu.
Dimensiunea studiului este un punct forte, dar are și limitări. Este posibil ca unele cazuri de endometrioză și cancer ovarian să fie clasificate greșit ca subtipuri incorecte și a existat, de asemenea, o lipsă de date privind utilizarea contraceptivelor hormonale, unele dintre acestea fiind cunoscute pentru reducerea riscului de cancer ovarian.
„În acest moment, cel puțin pe baza datelor prezentate, mesajul nu ar trebui să fie că există un risc enorm crescut de cancer ovarian în rândul femeilor cu endometrioză, deoarece pur și simplu nu avem dovezile că acesta este cazul,” a spus Krina Zondervan, epidemiolog în reproducere și genomică la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicată în studiu.
Dr. Zondervan a subliniat că femeile cu endometrioză nu ar trebui să fie excesiv de îngrijorate și nici să recurgă la îndepărtarea ovarelor. Aceasta aduce menopauza prematură, care poate crește riscul altor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare și osteoporoza, a notat ea.
Datele sugerează că foarte puține femei cu endometrioză dezvoltă cancer ovarian, riscul pe parcursul vieții de cancer ovarian pentru femeile fără endometrioză este de 1,3%, iar înainte de acest studiu, riscul raportat pentru femeile cu endometrioză era de 1,8%. Noua analiză crește acest risc cu doar 0,1%, sau aproximativ 10 cazuri în plus la 10.000 de persoane cu orice tip de endometrioză. Acest lucru menține totuși riscul general mult mai scăzut decât riscul general al populației de a dezvolta cancer de sân (13%), pulmonar (6%) sau de colon (4%).
Cu toate acestea, „dacă un pacient vine cu preocupări legate de riscul de cancer ovarian, cred că aceste preocupări ar trebui validate,” a spus Yong.
„Clinicianul ar trebui să discute despre acest lucru cu pacientul și să nu ignore această preocupare.”
Sursa: LiveScience