Ce avantaje uimitoare are polenul. Trebuie s─â le ┼čtii!

1 polen jpg jpeg

Remediu ┼či superaliment, polenul este un valoros produs al stupului, care ┼či-a demonstrat eficien┼úa ├«n prevenirea ┼či tratarea multor probleme de s─ân─âtate. Gra┼úie numero┼čilor compu┼či benefici, polenul este indicat mai ales la ├«nceputul sezonului rece, pentru a ne ├«nt─âri imunitatea ┼či pentru a ┼úine la distan┼ú─â astenia.

Polenul este elementul reproduc─âtor masculin al florilor, pe care albinele ├«l colecteaz─â ┼či ├«l combin─â cu secre┼úiile lor salivare ┼či cu nectarul. Este depozitat ├«n stup, fiind surs─â de hran─â proteic─â esen┼úial─â pentru via┼úa familiei de albine.  

ÔÇ×├Än structura polenului se g─âsesc vitaminele hidrosolubile din grupul B, vitamina C, vitaminele liposolubile E ┼či A. Polenul con┼úine ┼či o cantitate mare de rutin, care face parte dintre vitaminele permeabilit─â┼úii, ceea ce cre┼čte rezisten┼úa vaselor capilare, regleaz─â absorb┼úia la acest nivel ┼či, al─âturi de vitamina C, men┼úine starea de s─ân─âtate a ┼úesutului conjunctiv (acesta se g─âse┼čte ├«n piele, articula┼úii, mu┼čchi, peretele vascular). Mineralele din compozi┼úia sa sunt, de asemenea, un factor important care recomand─â folosirea polenului c─â supliment ├«n refacerea depozitelor organismului, mai ales ├«n perioadele de trecere dintre anotimpuri (vara-toamna, iarn─âÔÇôprim─âvar─â). Macroelemntele au un rol esen┼úial ├«n transportul membranar (K, Na); calciul ┼či fosforul au un rol important ├«n contrac┼úia mu┼čchilor, iar magneziul are rol ├«n formarea ┼úesutului osos ┼či ├«n activitatea multor enzime. Polenul aduce un mare aport de oligoelemente al c─âror rol ├«n organism este esen┼úial: fier, cobalt, sulf, mangan, cupru, iod, seleniu, zinc, nichel, crom, molibden. Pe l├óng─â toate acestea, polenul are ├«n compozi┼úie fibre, cu rol determinant ├«n asigurarea unei digestii s─ân─âtoaseÔÇŁ, explic─â dr. Mirela Mih─âil─â.

Cre┼čte nivelul de energie

Polenul este indicat pentru prevenirea infec┼úiilor (are rol imunomodulator) ┼či pentru cre┼čterea nivelului general de energie. Este tonic al ficatului, mu┼čchilor ┼či ┼úesutului nervos. Polenul este recomandat profilactic persoanelor s─ân─âtoase (inclusiv copiilor ┼či gravidelor), care vor s─â ├«┼či p─âstreze energia, precum ┼či celor care trec prin perioade cu activitate fizic─â ┼či intelectual─â intens─â. Acest produs al stupului este benefic ┼či celor cu deficite nutri┼úionale, cu oboseal─â ┼či boli cronice sau degenerative.

Este un probiotic vegetal, con┼úin├ónd lactobacili, care contribuie la ├«mbun─ât─â┼úirea ┼či men┼úinerea unei flore intestinale, asigur├ónd un tranzit intestinal optim.

Polenul este o op┼úiune ├«n curele de sl─âbire, put├ónd ├«nlocui cu succes 1-2 mese zilnic (nu poate ├«nlocui ├«n totalitate nevoia de calorii ┼či substan┼úe nutritive), av├ónd o valoare nutritiv─â de aproximativ 216 Kcal pentru 100 g de produs.

Cum se administreaz─â

Pentru întreţinere:

  • copii 6 luni ÔÇô 1 an: 1/2 ÔÇô 1 linguri┼ú─â zilnic
  • copii 1-10 ani: 1 - 2 linguri┼úe/zi
  • copii peste 10 ani ┼či adul┼úi: 2 - 6 linguri┼úe /zi

├Än suprasolicitare (fizic─â sau intelectual─â) cantit─â┼úile pot fi crescute p├ón─â la 10 ÔÇô 20 linguri┼úe zilnic.

├Än cure de sl─âbire se pot consuma 10 ÔÇô 20 linguri┼úe zilnic, ├«nlocuind 1-2 mese

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mirela Mih─âil─â  

medic medicin─â general─â, competen┼úe ├«n homeopatie clinic─â, acupunctur─â, fitoterapie Veroniki Life ÔÇô Clinica de Medicin─â Integrativ

Administrarea polenului ├«ncepe cu doz─â mic─â (1/2 ÔÇô 1 linguri┼ú─â) ┼či se cre┼čte progresiv cantitatea, cu c├óte 1 linguri┼ú─â pe s─âpt─âm├óna, p├ón─â la cea dorit─â. Se administreaz─â de preferat diminea┼ú─â sau la pr├ónz, din cauza compozi┼úiei ├«n vitamine, care ├«l face un aliment energizant, tonic. Polenul crud se p─âstreaz─â ├«n recipient ├«nchis, la congelator. Se consum─â de preferat dup─â ce a fost l─âsat minimum 30 de minute ├«ntr-un pahar cu limonad─â sau ├«n iaurt, chefir, sana, pentru a asigura dizolvarea ├«nveli┼čului de exin─â; protej─âm astfel mucoasa gastric─â pentru care acest ├«nveli┼č poate fi iritant, cel pu┼úin la ├«nceputul tratamentului.

Dacă este vorba despre deficite nutriţionale, se recomandă administrarea polenului la finalul mesei, asigurând astfel asimilarea tuturor principiilor alimentare, inclusiv a lipidelor; dacă este vorba despre cure de slăbire sau despre întreţinerea unei stări de sănătate, se recomandă înlocuirea mesei de dimineaţă cu o limonadă cu polen sau cu un iaurt în care s-a adăugat cantitatea dorită de polen. Această masă cu polen va asigura astfel necesarul nutritiv până la masă de prânz.

INFO

1 linguriţă de polen este echivalentul a 5 g de produs.

DE REŢINUT

Persoanele alergice la polen nu trebuie să consume polen fără să se sfătuiască înainte cu medicul.

Cite┼čte ┼či: Avantajele importante ale mierii de Manuka ┬á