Cinci boli cronice în care este recomandată kinetoterapia
Durere, mobilitate limitată, pierderea echilibrului, oboseală. Aceste sunt simptome comune ale mai multor boli cronice care afectează persoane de toate vârstele. O modalitate noninvazivă de a trata aceste efecte ale afecţiunii de care suferi şi care poate completa orice alt tip de tratament este kinetoterapia. Prin intermediul exercițiilor fizice, al masajului sau al electroterapiei, kinetoterapia dispune de numeroase tehnici pentru a preveni, trata și ameliora leziunile, dar și simptomele bolilor cronice. Iată care sunt cinci dintre aceste boli în care este recomandat acest tip de terapie.
1. Boala Parkinson
Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă care afectează coordonarea mişcărilor. Mai precis, tipul de neuroni implicați în controlul mișcării sunt distruși de această maladie, ceea ce se traduce prin atrofierea muşchilor. Principalele simptome care sunt resimţite de cei mai mulţi pacienţi sunt încetineala mișcării, rigiditatea mușchilor și a articulațiilor, dar şi un tremor, mai mult sau mai puţin violent, în starea de repaus. Şedinţele de kinetoterapie au ca obiectiv, în acest caz, să încetinească reducerea volumului muscular și să calmeze tremorele. Activităţile terapeutice se concentrează în mod special pe mers, echilibru şi rezistență musculară.
2. Artroză
Această boală se caracterizează mai ales prin dureri articulare cronice zilnice. Cauzele ţin în mod special de uzura cartilajului și a întregii articulații. Durerile pot apărea iniţial la nivel cervical și lombar, iar apoi se instalează şi la genunchi. Durerea, rigiditatea și inflamaţia pot deveni severe, în special în timpul crizelor şi mai ales pentru persoanele de vârsta a treia care au şi alte probleme de sănătate.
Totuşi, indiferent de vârstă, kinetoterapia poate fi de folos şi în acest caz. Kinetoterapeutul propune pacientului exerciții de întărire a mușchilor și evaluează gradul de mobilitate a acestuia pentru a înregistra progresele făcute în timpul terapiei. Mai mult decât atât, specialistul încurajează și asigură practicarea unei activități fizice regulate care este esenţială la pacienții diagnosticaţi cu artroză.
3. Diabetul
Diabetul este o tulburare de asimilare, utilizare și depozitare a zaharurilor pe care le ingerăm prin alimentație. Hiperglicemia rezultată afectează atât nervii, cât şi vasele de sânge. Este o boală tăcută care poate fi depistată dificil în unele cazuri, mai ales în stadiu incipient, dar care poate duce rapid la complicații severe, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral, degenerarea ţesuturilor piciorului, insuficiența renală şi glaucomul.
În acest caz, munca kinetoterapeutului urmărește, în principal, prevenirea acestor complicații, în special prin stabilirea unui program de activitate fizică adaptat.
4. Boala pulmonară obstructivă cronică
Această afecţiune cronică se manifestă prin inflamația bronhiilor care duce la îngroșarea pereților căilor respiratorii. Capacitatea pulmonară scade şi apar dificultăţile respiratorii. În astfel de situaţii, întreaga provocare a kinetoterapeutului este reabilitarea respirației. Sesiunile urmăresc întărirea mușchilor implicaţi în procesul respiraţiei și reducerea dificultăților din timpul acestui proces. În plus, prin menținerea unei activități fizice frecvente, îţi poţi reabilita facultățile respiratorii.
5. Scleroza multiplă: încurajarea mobilității
Scleroza multiplă este o boală autoimună. Sistemul imunitar funcționează defectuos și acest lucru poate provoca leziuni la nivelul sistemului nervos central. În funcție de persoană, aceste leziuni pot altera funcțiile motorii, senzoriale, cognitive sau vizuale.
Pe de altă parte, mușchii slăbesc, se contractă involuntar (spasme) sau amorțesc. Astfel, mersul pe jos și sarcinile zilnice pot deveni dificile şi durerea se poate intensifica. Kinetoterapia poate îmbunătăți semnificativ mobilitatea articulațiilor.
Aşadar, acasă sau în cabinetul său privat într-un centru de reabilitare, kinetoterapeutul poate ajuta pacienţii cu boli cronice. Fie că e vorba de prevenție, fie de ameliorarea capacităților funcționale, fie de evitarea complicațiilor, kinetoterapia poate avea o contribuţie semnificativă în tratarea dizabilităților fizice și motorii care afectează mușchii, articulațiile, oasele, dar și sistemul respirator, cardiac și neurologic.
Sursa foto: pexels.com