Care sunt semnele timpurii ale sclerozei multiple (SM)?

Simptomele timpurii ale sclerozei multiple (SM) variază de la amorțeală și furnicături la probleme de vedere, pierderea mobilității și paralizie.

Scleroza multiplă este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC). Apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă în mod eronat nervii sănătoși aflați în crier și măduva spinării.

Potrivit Societății Naționale de Scleroză Multiplă din SUA, majoritatea persoanelor cu SM experimentează primele simptome timpuiriu, de la 20 - 30 de ani.

Sciatica - durere de spate FOTO Shutterstock

Majoritatea persoanelor cu scleroza multiplă experimentează durere. Foto: Shutterstock

Intervenția timpurie oferă cea mai bună șansă de a preveni dizabilitatea pe termen lung. Prin urmare, este crucial să recunoști simptomele inițiale ale SM și să soliciți imediat asistență medicală.

Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC raportează că problemele de vedere sunt adesea primul simptom al SM. Inflamația și demielinizarea perturbă vederea atunci când afectează nervii optici.

Modificările posibile ale vederii includ: vedere neclară și vedere dublă, distorsiunea culorii roșii, durere la mișcarea ochilor în sus sau în lateral, pierderea vederii.

Oboseală și slăbiciune

Majoritatea persoanelor cu SM se confruntă cu oboseală și slăbiciune. Leziunile nervoase ale coloanei vertebrale și ale creierului duc la oboseală pe termen lung sau la oboseală cronică.

Slăbiciunea afectează cel mai frecvent o extremitate, înainte de a afecta alte părți ale corpului. Simptomul poate fi foarte deranjant timp de câteva zile până la câteva săptămâni sau abia detectabil la început și se agravează în timp.

Furniturile si amorteala sunt alte semne de avertizare precoce frecvente ale SM. Aceste simptome apar cel mai adesea în: brațe, la față, picioare.

Inițial, amorțeala și furnicăturile pot să nu fie foarte deranjante. Cu toate acestea, se poate ajunge la durere puternică. Simptomele pot apărea și dispărea în perioadele de exacerbare, când se agravează, și de remisiune, când scad în severitate, dar nu se rezolvă complet.

Durere și spasme

Până la două treimi dintre persoanele cu SM din întreaga lume raportează că se confruntă cu dureri asociate. Pe termen scurt includ:nevralgie de trigemen, o durere bruscă și severă la nivelul feței, semnul lui Lhermitte, o senzație scurtă, asemănătoare unui șoc electric, din spatele capului în jos pe coloana vertebrală, durere neuropatică, o senzație de arsură sau ascuțită în jurul corpului.

Alte simptome deranjante sunt senzația de presiune în jurul coastelor, amețeli și pierderea echilibrului și rar,  persoanele cu SM experimentează vertij, care este senzația că se rotește totul cu ei.

Disfuncții posibile

Majoritatea persoanelor cu SM experimentează un anumit grad de disfuncție a vezicii urinare. Problemele vezicii urinare apar atunci când leziunile afectează semnalele nervoase care controlează vezica urinară și funcția urinară. Simptomele includ de obicei: frecvență urinară crescută, urgența de a urina, dificultăți de a începe urinarea, incontinenţă, dificultate la golirea vezicii urinare.

Problemele intestinale sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu SM. Majoritatea suferă de constipație sau pierderea controlului intestinului.

Și libidoul este afectat. Excitarea sexuală începe în sistemul nervos central atunci când creierul trimite mesaje către organele sexuale.

Deteriorarea acestor nervi determină unele persoane cu SM să observe modificări ale nivelurilor lor de dorință sexuală, activitate sexuală și capacitatea de a avea orgasm. Alte simptome ale SM, cum ar fi oboseala și durerea, pot reduce, de asemenea, dorința sexuală.

Schimbări cognitive și emoționale apar la aproximativ jumătate dintre persoanele cu SM, care vor observa: dificultate în găsirea cuvintelor, pierderea memoriei, dificultăți în viteza de procesare a informațiilor.

Simptomele mai puțin frecvente care afectează persoanele cu SM includ: dureri de cap, pierderea auzului, probleme de vorbire, probleme la înghițire, dificultăți de mers, senzații de mâncărime, pierderea gustului.

Diagnosticul obținut timpuriu și tratamentul precoce pot oferi cele mai bune șanse de a preveni dizabilitatea.

Multe tratamente pot ajuta la încetinirea progresiei SM, iar medicamentele pot ajuta la atenuarea simptomelor precum durerea, oboseala și problemele vezicii urinare.

Citește și Respirație urât mirositoare? Poate fi o infecție cronică!