Când durerea de spate este simptom de cancer de prostată?
Este o glandă de mărimea unei nuci care se află sub vezica urinară și ajută la producerea materialului seminal. Această glandă, numită prostată, crește pe măsură ce bărbatul îmbătrânește și aproape toate cancerele de prostată apar atunci când celulele glandei prostatei se înmulțesc necontrolat.
Un diagnostic de cancer de prostată nu înseamnă neapărat moarte. Aproximativ 2% dintre cancerele de prostată duc la deces, deoarece cancerul de prostată poate fi tratat cel mai probabil dacă este detectat devreme.
Cancerul de prostată avansat, poate avea ca manifestare și durerile resimțite în zona spatelui.
Deși screening-ul identifică majoritatea cancerelor de prostată, unele simptome pot apărea într-un stadiu incipient, cum ar fi probleme la urinare sau sânge în urină sau sperma.
Unii oameni ar putea să nu aibă niciun simptom. Cu toate acestea, dacă începi să ai dureri de spate împreună cu pierderea în greutate, oboseală, disfuncție erectilă sau slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, acestea ar putea fi semne ale cancerului de prostată avansat.
De ce ai putea experimenta dureri de spate cu cancerul de prostată?
Dacă cancerul de prostată s-a răspândit la oase, ai putea simți durere în locuri precum spatele, șoldurile sau pieptul. Nu este cancer osos, ci cancer de prostată cu metastaze osoase. Acest tip de cancer de prostată metastatic apare la 85% până la 90% dintre pacienți, conform Prostate Cancer Foundation. Vei simți durere în oase, deoarece cancerul deteriorează sănătatea oaselor.
Societatea Americană de Cancer susține, de asemenea, că durerile osoase la șolduri, spate sau coaste ar putea fi simptome ale altor afecțiuni. Chiar și bărbații care au probleme cu urinarea ar putea avea hiperplazie benignă de prostată, cunoscută și sub numele de prostată mărită. Disfuncția erectilă poate fi cauzată de hipertensiune arterială, sindrom metabolic, boala Peyronie, tulburări de somn sau tulburări legate de consumul de substanțe.
Medicul ar putea detecta orice anomalie la nivel de prostată care ar putea indica cancer de prostată printr-un examen rectal. Aceasta presupune ca medicul să folosească pentru palpare un deget înmănușat și lubrifiat pe care îl introduce în interiorul rectului.
Chiar dacă nu ai simptome, medicul dumneavoastră ar putea recomanda un test de sânge pentru antigenul specific prostatei (PSA) pentru a căuta niveluri ridicate ale unei proteine care ar putea indica probabilitatea apariției cancerului de prostată. Testul PSA poate fi folosit și pentru cei cu cancer de prostată pentru a afla amploarea cancerului și pentru a determina cele mai bune opțiuni de tratament.
O biopsie de prostată ar putea fi recomandată dacă testele preliminare indică posibilitatea existenței cancerului de prostată. Această procedură de 10 minute implică prelevarea unui eșantion din câteva celule de țesut de prostată, astfel încât un laborator să poată determina dacă este sau nu cancer.
Sursa: Health Digest